November 9-én és 10-én, azaz most hétvégén a VI. kerületben, két héttel később - november 23-án és 24-én - pedig a VII. kerületben, közben pedig a XVIII. kerületben (november 7-től 21-ig) lesz a szokásos évi lomtalanítás és az ezzel járó ideiglenes utcai kupleráj. Ezek a kerületek zárják az idei fővárosi lomtalanítási sorozatot, amely a XIII. indult még februárban.

Nem könnyű menet

A lomtalanítási feladat ellátását az idén nehezítette, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) komoly létszámhiánnyal küzd, erre a cég utalt a hivatalos tavalyi beszámolójában és a napokban kiadott közleményében is. Utóbbiban az FKF vezérigazgatója, Nagy László szerint z Északkelet-Pest és Nógrád megye 116 településének (köztük Vác, Gödöllő, Veresegyház és Szob) a szemétszállítást végző cég, a Zöld Híd BIGG Nkft. területén jelentkező problémák az FKF által felügyelt hulladékbegyűjtési rendszereket nem érintik.

A vegyes települési szilárd hulladék, a kerti zöldhulladék valamint a lomok elszállítása a megszokott rendben történik a fővárosban továbbra is - fogalmazott Nagy László. Elmaradás, esetenként néhány napos csúszás csupán a házhoz menő szelektív hulladékbegyűjtésnél jelentkezik - ahol bomló, fertőző szerves anyag nem keletkezik -, mely csúszás oka a társaságnál kialakult munkaerőhiány, ennek felszámolásán folyamatosan dolgozik az FKF Zrt.

Szemétkáosz röviden

Az FKF Zrt.-vel részben azért adott ki közleményt, mert az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd BIGG Nkft. területén kaotikus helyzet alakult ki az elmúlt hetekben. Utóbbi cég október 25-én jelentette be, nem viszi el a szemetet 116 településről, mert mert nem kapta meg az eddig elvégzett munkája fedezetét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt., vagyis az állami kukaholdingtól. Ezt követően a NHKV - október 31-én - azonnali hatállyal visszavonta a megfelelőségi engedélyét.

Ezen a héten kiderült, hogy az engedéllyel nem rendelkező Zöld Híd Nonprofit Kft. ettől függetlenül elszállítja a lakosság szemetét az érintett településekről. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ugyanis szükségellátás keretében kötelezte a gödöllői központú Zöld Híd Nkft.-t, hogy a megszokott rendben kezdje meg a településekről a kommunális, azaz vegyesen gyűjtött hulladék elszállítását. A szolgáltatás anyagi fedezetét a katasztrófavédelem biztosítja. (Erről részletesen itt és itt olvashat.)