Az MTVA négymilliárd forintos, egyéves futamidejű, rövid lejáratú forgóeszközhitel felvételére írt ki közbeszerzési eljárást - derül ki az alap közbeszerzési felhívásából, ami az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg.

Az MTVA-nak rendkívül sürgős a beszerzés, amelynek eredményeképpen már decembertől igénybe venné a hitelt. A sürgősséget a kormányzati megszorításokkal indokolják. A költségvetési törvény módosítása ötmilliárd forint tartalék elkülönítését írta elő az alapnak, amelynek feloldásáról a parlamentnek november 20-ig kellene döntenie, de mivel ez nem várható, és a hiányzó forrást máshogyan nem tudná pótolni az MTVA, haladéktalanul szükségessé vált a "működéséhez szükséges gazdálkodási egyensúly fenntartása érdekében" a négymilliárdos hitelfelvétel.

Decemberben már rendelkezésre kell állnia a pénzügyi forrásnak, ezért csak gyorsított közbeszerzési eljárással, illetve eljárási határidőkkel tudja az MTVA lebonyolítani a beszerzést - indokolja a gyorsított eljárás szükségességét az uniós értesítőben november 15-én megjelent hirdetményében a vagyonkezelő alap.

A hitelnyújtásra pályázóktól elvált feltétel, hogy az előző három üzleti év (2008-2010) egyikében sem lehet negatív az adózott eredményük, valamint igazolniuk kell legalább egy hárommilliárd forint tőkeösszegű hitelszerződést. Az érdekelt pénzintézetek november 24-ig jelezhetik részvételi szándékukat a közbeszerzésen.

Az MTVA és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság költségvetését külön törvényben rögzíti az országgyűlés. A közmédiumok (MTV, Duna TV, Magyar Rádió, MTI) tulajdonosi jogait gyakorló és a műsorok előállítását és megvásárlását végző MTVA számára az idei költségvetéséről szóló törvény 63,1 milliárd forintot határozott meg, míg a jövő évi tervezet 77,4 milliárdot. Ebből az állam által fizetett közszolgálati hozzájárulás 58,5 milliárdról jövőre 64,8 milliárdra bővülne, a parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint.

Bírálati szempontok (súlyszám)
Kamatfelár mértéke (3 hónapos BUBOR + ezrelék)50
Rendelkezésre tartási díj (ezrelék)15
Előtörlesztési díj (ezrelék)15
Forrás: TED