Az Allianz Hungária Zrt., a Generali Biztosító Zrt., a Groupama Biztosító Zrt., a HDI Versicherung AG Magyarországi Fióktelepe, valamint az Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. alkotta konzorcium vállalta az Paksi Atomerőmű nukleáris felelősségbiztosítását 2022-re, nettó 1 millió 290 ezer euróért (mintegy 464 millió forintért). A becsült ellenérték nettó 465 millió euró (mintegy 1,7 milliárd forint) volt.

A felhívással indult tárgyalásos közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közölte az uniós közbeszerzésiközlönyben.

A kártérítési limit biztosítási eseményenként 100 millió SDR-nek, biztosítási időszakra vonatkozóan pedig 125 millió SDR-nek megfelelő összeg. Az SDR (Special Drawing Rights - Különleges Lehívási Jogok), a lehetséges igény szabadon használható pénzneme a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagjainak. Jelenleg 1 euró 0,81 SDR-t ér.

A Napi.hu utoljára 2017-ben adott hírt az atomerőmű nukleáris felelősségbiztosításáról. Akkor az Allianz, a CIG Pannónia Biztosító Zrt., a Generali , a Groupama és a HDI Versicherung, az Union és az Uniqa Biztosító Zrt. lett a nyertes. A szerződés eredetileg becsült ellenértéke 411,8 millió forint volt. A végleges 1,28 millió euró lett, ez gyakorlatilag megegyezett a becsült értékkel.

Tavaly novemberben adtunk hírt arról, hogy egyedüli ajánlattevőként - a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került - Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. nyerte a Paks II. biztosítására kiírt alkuszi tendert, nettó 449,9 millió forinttal. A becsült ellenérték 185 millió forint volt. A nyertes székhelye a felcsúti főutcán van.