Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hozott ítéletében, az elsőfokú ítélethez képest kibővítette azoknak az adatoknak a körét, amelyeket a paksi beruházásért felelős miniszternek ki kell adnia az orosz vállalattal kötött szerződésből. A meglepő hírt a médiavállalat ügyvédje, Nehéz-Posony Márton osztotta meg a Facebook-oldalán.

Az elsőfokú ítéletből, melyről márciusban részletesen beszámolt a hvg.hu a bírósági döntésből a követhető logikát és azt hiányolta leginkább a portál, hogy a közérdekű adatot birtokló Süli János tárca nélküli miniszter a Paks II. atomerőmű kulcsrakész építéséről szóló magyar-orosz fővállalkozói szerződés több pontját az ítéletet követően is kitakarhatta - "méltányolva a Roszatom üzleti érdekének nagyfokú sérelmét".

Az elsőfokú döntést a szerkesztőség nem fogadta el, a másodfokú ítélet pedig nekik adott igazat. "Az ítélet azért fontos, mert kimondta: önmagában az üzleti titokra való hivatkozás nem alkalmas arra, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságát korlátozza" - írta bejegyzésében a Hvg.hu ügyvédje.

Az ítéletből is idéz ennek alátámasztására, e szerint: "Azon hivatkozás, hogy a szerződés megismerése esetén más üzleti partnerek is tudomást szereznének a vállalt kötelezettségeiről, nem eredményezheti a nyilvánosság korlátozását, mert ennek elfogadása esetén ténylegesen valamennyi egyéb, a nemzeti vagyon terhére kötött szerződés hasonló hivatkozás folytán nem lenne megismerhető, így az információszabadság kiüresedne a szerződések vonatkozásában".