Még majd' tíz év, amíg ezek a blokkok elkészülnek - mondta Süli János a napilap szerint. Vagyis: 2029 az új céldátum, hiába, miután a 2014 elején megkötött orosz-magyar atomerőmű építési szerződés átadási határidejét már jó néhányszor módosították.

Érdemes visszaidézni, hogy a Putyin-Orbán paktumot követően az akkori csúcsminiszter, Lázár János 2023-ra ígérte az átadást, majd az azóta a projekt közvetlen közeléből szintén eltávolított Aszódi Attila évekig az első reaktor 2025-2026-os indítási dátumához ragaszkodott. Az oroszokkal között szerződés EU-normáknak való meg nem felelése miatt indított brüsszeli vizsgálat miatt csúszott ugyan a menetrend, de 2017 márciusa óta az oroszok nem készültek el olyan engedélyezési tervdokumentációval, amit az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elé letehettek volna. Ennek hátterében áll az is, hogy a korábban rendre a paksi eljárásnak afféle előszavakánt hivatkozott finn engedélyezési eljárásba a Roszatom bicskája beletört.

Ezen engedély hiányában - melynek a benyújtástól számítva 15 hónapja van az OAH-nak az engedélyezési vizsgálat lefolytatására - viszont Pakson sem kezdpdhet meg a tényleges munka. Több más, kisebb jelentőségű, az új atomerőmű építését megelőző munkálatok elvégzéséhez szükséges engedélyt (pl. telephely engedély) már megszerzett a projektcég, de a beruházást valójában még nem tudták megkezdeni.

Süli János tegnap, a gazdasági bizottság előtt azt ígérte: hamarosan új, hivatalos céldátummal állnak elő. Ennek feltétele, hogy az orosz hitel átütemezésére irányuló magyar kormányzati szándék célba érjen. Ez több mint egy éve nem sikerül, de a tárcanélküli miniszter a jelek szerint továbbra is bizakodó. Az eredeti megállapdás szerint a 10 milliárd eurós keretöszegű orosz hitelt a magyar kormánynak 2026. március 15-ével kell elkezdenie törleszteni - vagyis: akkor, amikor még az erőmű el sem készült, és garancia sincs arra, hogy ez végül majd megtörténik.

Egy éve, hogy megjelent az a szakmai alapú kalkuláció, mely a Paks II. megépülése esetén az első blokk indítási idejét reálisan 2032-ben állapította meg.