A májusban jelentett 10,7 százalékos rekordinfláció feletti mértékben emelték meg az új atomerőművi blokkok beruházására létrehozott Paks II. Atomerőmű Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak a tiszteletdíját a közelmúltban - írja a 24.hu. Az igazgatóság (it) elnöke, Mészáros György havi bruttó 1,4 millió, az öt tag 1-1 millió forint tiszteletdíjat kap.

Márciusig az it-elnök bruttó 1 171 800, a tagok 837 ezer forintra voltak jogosultak, vagyis 19,4 százalékkal emelte meg az állami tulajdonos a tiszteletdíjakat. Hasonló mértékben emelték a felügyelőbizottság apanázsát.

Az elnök Incze Zsolt, a miniszterelnök gimnáziumi iskolatársa 837 ezer forint helyett egymilliót, a négy tag 502 ezer forint helyett 600 ezer forint tiszteletdíjban részesül. Az ellenőrző testület összesen 40,8 milliót kasszíroz egy év alatt, Paks II. vezető testületeinek tagjai így összesen 117,6 millióért ülésezhetnek. A 2021-es évről szóló beszámolóban még csak 102,128 millió volt az éves bruttó összdíj.

Ami a tervezett két új erőművi blokkot illeti, az orosz-ukrán háború kezdetén arról szóltak a hírek, hogy a Roszatom vis maiorra hivatkozva visszakozott, de májusban Szijjártó Péter azt jelentette be, hogy mindenképpen meg kell épülnie a projektnek, és erről a Roszatom vezérével tárgyalt Törökországban, azaz továbbra is orosz kivitelezésben gondolkodik.