Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen több mint 50 milliárd forintból valósul meg az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése elnevezésű EU-s társfinanszírozású program. A kormányzati kezdeményezésnek köszönhetően az eredetileg tervezett nyolcezerhez képest 8500 vállalkozás jött létre vidéken, és ezer helyett 1150 Közép-Magyarországon.

A támogatási keret felhasználásával elindított vállalkozások több mint kétharmada 30 év alattiak számára jelent tartós munkalehetőséget, kenyérkeresetet - írta az ITM közleményében.

 

Képzésre is költöttek

A programra a keleti országrészből, Észak-Magyarországról és az alföldi régiókból jelentkezett a legtöbb érdeklődő. A vállalkozni szándékozók első szűrésként kompetencia-mérésen, majd képzéseken vettek részt. A friss ismeretek birtokában készítették el üzleti terveiket, amelyek kedvező elbírálása esetén indíthatták el vállalkozásukat.

A támogatói döntést követően Budapest és Pest megye esetében az OFA Nonprofit Kft., másutt a Magyar Államkincstár előlegként folyósította az igényelt összeg felét. A teljes tőketámogatást több részletben, a pályázati kötelezettségek (például időközi beszámolók benyújtása, elvárt bevétel) teljesítése esetén fizetik ki jellemzően egy-másfél éven belül - írja az ITM.

 

Képzési és bértámogatás is van

„A program segítségével országszerte több ezer fiatal és álláskereső találhatta meg a számítását önfoglalkoztatóként. A vállalkozókedv ösztönzése mellett a kormány képzési és bértámogatással is megkönnyíti az elhelyezkedést. A még mindig elérhető Vállalkozások munkaerő támogatása már 30 ezer álláskereső munkába állásához járult hozzá közel 17 milliárd forinttal. A november óta pályázható új elem pedig kifejezetten a szakképzett fiatalok munkatapasztalat-szerzését bátorítja, e lehetőséggel élve már több mint 750 fő után igényeltek mintegy 700 millió forintot a munkáltatók” - közölte Bodó Sándor.