A gyorsított eljárás indoka az, hogy a kormány tavaly decemberben a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára fejlesztését célzó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. Az ebben a határozatban előírt határidő tartása miatt kellett gyorsított eljárást alkalmazni - derül ki az ajánlatkérő Magyar Nemzeti Levéltár uniós közbeszerzési közlönyben közzétett tájékoztatójából.

A beszerzést végül közel 80 millió forinttal a becsült árnál kevesebbért a TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft., valamint a Triskell Épülettervező Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte meg. Egyedüli ajánlattevőként nettó 1 milliárd 168 millió forintért vállalják a munkát.

A meglévő épület felújítását a 30 éves életkora indokolja. A Lángliliom utcai raktárbázis bővítése egyaránt kiterjed a raktározási kapacitás és az irodai, kutató, közszolgálati funkció bővítésére. Az új raktár területe 12 600 négyzetméter lesz.

A nyertesekkel szeptember 6-án kötött szerződést az ajánlatkérő.