Gyorsfagyasztott tengeri hekktörzset hívott vissza és vont ki a forgalomból az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., a termék érzékszervileg nem megfelelő - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A visszahívás a 2023. július 9-i minőségmegőrzési idejű, 900 grammos Golden Seafood gyorsfagyasztott tengeri hekktörzsre vonatkozik - olvasható a Nébih oldalán.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a terméket, amelynek minőségmegőrzési ideje 2023. július 9., ne fogyasszák el.

Az érintett árucikk bármelyik Aldi-üzletbe visszavihető, árát blokk nélkül is visszatérítik. A diszkontlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.

A lánc - szintén pénteki bejelentése szerint - baromfivirslit is visszahívott, Listeria monocytogenes esetleges jelenléte miatt.

A bejelentés szerint a Baromfivirsli 240 gramm 2022. augusztus 30-i fogyaszthatósági idővel és L1213 DNE tételszámmal meghatározott tételére az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és a Merian Foods Kft. termékvisszahívást indított.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy e terméket ne fogyasszák el.

A Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek.

Az emberi megbetegedéseknél lényeges szerepet játszik az immunrendszer állapota, egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat - olvasható a Nébih honlapján.