Az MVM Csoport továbbra is tulajdonolja a Dunamenti Erőmű részvényeinek 25 százalékát. A tranzakciót követően biztosított az erőmű stabil működése és a munkahelyek megőrzése - tették hozzá. Az új többségi tulajdonos jelezte, hogy további modernizációkat tervez, és ezzel új munkahelyeket teremthet a régióban.

A Dunamenti Erőmű vezérigazgatója Jászberényi Zoltán marad, aki folytatja 2012-ben megkezdett munkáját, míg az igazgatóság új elnöke Lehőcz Balázs lett. A közlemény idézi Lehőcz Balázst, aki elmondta, hogy az erőmű sikeres működtetése hatalmas kihívás lesz a MET Csoport számára. Egyben jelezte, hogy a mostani tranzakció illeszkedik a MET eddigi üzleti modelljébe és dinamikus regionális fejlődésébe. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) június 12-én közleményben tudatta, hogy engedélyezte a MET Power AG (MET) közvetlen egyedüli irányításszerzését a Dunamenti Erőmű Zrt. (DERT) felett. A MET az idén február 27-én kötött adásvételi szerződést a DERT-tel a részvények 74,8 százalékának megvásárlásáról.

A MET közleményében ismertette, hogy a MET Power AG a MET Holding AG által irányított vállalkozáscsoport tagja. A MET Csoport svájci központú, nemzetközi profillal rendelkező kereskedőház, amely aktív nagykereskedelmi szereplője az európai gázpiacnak, a kiskereskedelem területén pedig nyolc európai országban van jelen, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban. A MET 14 nemzetközi gázpiacon és 13 európai kereskedési ponton tevékenykedik. 2013-ban nyitott az áram-, idén pedig új londoni irodáján keresztül a kőolajkereskedelem felé. A Dunamenti Erőmű Zrt. Magyarország legnagyobb teljesítményű gáztüzelésű erőműve, a magyarországi beépített kapacitás csaknem egyötödét kitevő 1900 megawattos villamos teljesítménnyel és 1000 megawatt hőszolgáltatási teljesítménnyel rendelkezik. Szabályozóképességével stratégiai szerepe van a hazai villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságában.

A DERT tevékenységét az utóbbi időben a betáplált földgáz drágulása és a termelt villamosenergia árának csökkenése miatt egyre kevésbé volt képes versenyképesen ellátni - jegyezték meg a közleményben.

Az elektronikus beszámoló adatai szerint a Dunamenti Erőmű Zrt. árbevétele 2012-ben 40,34 milliárd forint volt, üzemi vesztesége 9,78 milliárd forintot tett ki, és az évet 10,9 milliárd forint mérleg szerinti veszteséggel zárta.