A Moody's-leminősítés nem jelenik meg azonnal és drasztikusan a magyarországi vállalatok kockázati megítélésében, a negatív kilátásokat azonban, például azoknál a cégeknél, illetve szektoroknál, ahol drágább finanszírozáshoz jutni, már korábban beárazták - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Bagyura András, a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító kereskedelmi vezetője.

Lépnek, ha további leminősítések jönnek

A Coface kivár, mint ahogy a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch is jelezte, megvárja a kormány IMF-fel folytatott tárgyalásait, mielőtt esetleg hasonló lépést tenne. Azonban ha valamilyen változás történik, a Coface heteken belül lép, és az a cégek egyéni megítélésében is megjelenik - tette hozzá Bagyura András.

A Coface folyamatosan figyelemmel kíséri a vállalati fizetési gyakorlatot azokban az országokban, ahol jelen van, rendszeresen készít jelentéseket az országok és ágazatok kockázatairól, valamint 155 országra vonatkozóan értékeli az üzleti környezetet.

A Coface országminősítése nem a szuverén adósságot sorolja be, azt mutatja, hogy milyen kockázatokat hordoznak az egyes vállalatok kereskedelmi ügyeletei az adott ország körülményei között. Ez nem vetíti előre az egyes vállalatok minősítését, azokat saját jellemzőik alapján állapítja meg a Coface.

Így állunk most

Magyarország jelenlegi besorolása A4, az üzleti környezetre vonatkozóan pedig A2 a Coface-nál. A meghatározott hét nagy osztályon belül az A4 a még befektetésre ajánlott kategória legalja, negatív kilátással. Az üzleti környezet megítélése jobb az országénál, ami azt jelzi, hogy bizosítva vannak a működési feltételek, a jogrendszer stabil, érvényesülnek az uniós irányelvek és az államigazgatási rendszer is jól működik hazánkban.

Az elmúlt években folyamatosan növekedett azoknak a közép-kelet-európai cégeknek a száma, amelyek üzleti szempontból kockázatosabb besorolást kaptak a hitelbiztosítótól. Minden második magyar cég számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek.

A gazdasági és pénzügyi kilátások romlása miatt a Coface októberben egy fokozattal, C-re rontotta le Görögország kockázati besorolását és B-re Ciprusét. Öt euróövezeti ország (Németország, Ausztria, Belgium, Franciaország és Hollandia) A2-es besorolásának pozitív kilátásait is visszavonta, figyelőlistára tette Olaszország A3 és Portugália A4-es besorolását, valamint az Amerikai Egyesült Államok A2-es besorolását eddig kiegészítő pozitív kilátást is visszavonta.