A telepítés most befejezett szakaszában újabb 54 új automatát helyezett üzembe a vasúttársaság: 24-et a Budapest-Esztergom, 27-et a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon, 3-at pedig a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon, ahol február végéig további 12 új automata áll majd az utasok rendelkezésére.

Több megyeszékhelyen, így Székesfehérváron 6, Szolnokon 7, Szegeden pedig 3 készüléket adnak át.  További 1-1 új jegykiadót telepít a társaság Siófokra, Dunaújvárosba, Zircre, Felsőpakonyba és Hárosra. 

Februárban 10 felújított automata kihelyezése várható a Székesfehérvár–Tapolca, 8 pedig a Székesfehérvár–Gyékényes vasútvonal állomásaira - olvasható a társaság oldalán.

Tavaly novemberben kezdődött meg az új automaták telepítése

Tavaly év végéig 24 automatát a Budapest-Székesfehérvár vonalra telepítettek, huszonkettőt a Nyugati pályaudvar utasai vehettek igénybe, egy készülék pedig Erdőkertesre, az "utaskomfort színvonalának növelése érdekében" épült új típusú utasbeállóba került.

A korszerűsítés mellett a forgalmas állomásokon a sorban állás kiváltása a cél, de a vasúti szolgáltatás hatékonyságát is kedvezően befolyásolja, ha minden utas már megváltott jeggyel száll vonatra. Az új automaták a korábbiaknál strapabíróbbak, korszerűbbek, rongálásbiztosak, antigraffiti-bevonattal rendelkeznek és időjárásállóak is - ígéri a MÁV.

Az automatákból értékesített jegyek száma folyamatos növekedési tendenciát mutat, ami az újonnan üzembe helyezett berendezések számának növekedésével várhatóan felgyorsul.

Tavaly már a jegyek 12,5 százalékát jegykiadó automatákból, 29,3 százalékát online, 47,9 százalékát pedig jegypénztárban vették az utasok.

Az érintésmentes vásárlás térnyerése jól kimutatható a MÁV-Volán-csoportnál is, 2021-ben az utasok majdnem egyharmada váltotta meg jegyét az új Elvira felületén, vagy a vasúti és Volánbusz termékeket is tartalmazó MÁV applikáción keresztül.