Az alapanyagok áremelkedése miatt beindult a drágulás a festékpiacon is, de az év végéig nem várható drasztikus áremelkedés. A magyarországi ipari festéktermelés mértéke nagyon alacsony, a dekoratív festékgyártás viszont széleskörű – avatta be a Napi.hu-t a Magyar Festékgyártók Országos Szövetségének igazgatója, Söptei Csaba az utóbbi terület legfrissebb piaci folyamataiba.

„A hazai dekoratív festékpiacon átlagosan 12 százalékos termelői áremelkedés volt az első félévben. Egyrészt az oldószerek ára hihetetlen módon megnőtt az elmúlt évben, másrészt az energiaárak növekedése is hozzátett. A festékipar ugyan nem energiaintenzív iparág, de korábban 3 százalékos volt egy festékipari cég költségeiben az energiaár, most pedig 10 százalék feletti” – mondta Söptei.

Több tényező hátráltatja a festékgyártókat

A festékgyártók helyzetét az is nehezíti, hogy korábban több európai alapanyaggyártó üzem is bezárt, ahol már tavaly az árak robbanásszerű emelkedésére panaszkodtak. Ez azért problémás, mert a magyar festékipar – a benzin és a víz kivételével – 100 százalékban importfüggő.

„A BASF belengette, hogy korlátoznák a működésüket, bízom benne, hogy csak egy politikai nyilatkozat volt a részükről. Ha az európai gyárak bezárnak, kérdéses, lesz-e alapanyag, másrészt az év elejéhez képest több mint 10 százalékkal gyengült a forint az euróhoz képest, ez is egy komoly tétel. A festékiparnak is komoly szakmai és működési innovációra van szüksége, ha épen túl akarják élni a következő évet” – mondta Söptei.

Az áremeléssel azonban óvatosnak kell lenni, még akkor is, ha a forint árfolyama nem a legstabilabb időszakát éli. Söptei úgy látja, a festékek iránti kereslet a harmadik negyedévben érezhetően visszaesett, ezért drasztikus áremelést nem vár a negyedik negyedévre. A festékgyárak inkább úgy maradnának a pénzüknél, hogy legalább egy hónapra lehúzzák a rolót.

„A tagvállalataink, amelyek előre gyártanak, decemberben bezárhatják a gyárat, a dolgozóknak pedig home office-t, vagy szabadságot adnak. Ezzel is meg tudják spórolni azt az egy-két százalék energiafogyasztást. Azért tudják ezt megtenni, mert a dekoratív festékpiac szezonális: a december-januári és a július-augusztusi forgalom között akár tízszeres is lehet a különbség” – mondta a MAFEOSZ igazgatója.