Az állam és a főváros már korábban lemondott saját elővásárlási jogáról. Előbbi három nappal azelőtt tette ezt, hogy az épület megvételére létrehozott projektcéget a bíróság bejegyezte volna. Az I. kerület közgyűlése a február 20.-i ülésén tárgyalja az előzetes napirend szerint az ügyet, a döntés pedig nem kérdéses, hiszen a rendkívül drága épületre nyilvánvalóan pénze és szüksége sincs a Várnegyednek - olvasható a portálon.

Az IIB a Lánchíd Palotát már régen nézte ki magának. Az ingatlan miatt egyébként per folyik a tulajdonos, Nobilis Kristóf érdekeltségébe tartozó Döb68 Zrt. és az állami Eximbank között. Egy korábbi megállapodás értelmében a pénzintézet tíz évre kibérelte az épületet - a bérleti díj lényegében fedezte a Lánchíd Palota 10 millió eurós vételárát Nobiliséknak. Csakhogy miután az Eximbank 2014-ben a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz került, Szijjártó Péter külügyminiszter leváltotta a pénzintézet vezetését és kezdeményezte a szerződés felmondását nagy fokú értékaránytalanságra hivatkozva. Innen indult a per, amelyben elsőfokon - kétszer is! -  elutasították az állam  keresetét, de másodfokon az államnak kedvező döntés született: a Fővárosi Ítélőtábla azt állapította meg, hogy a szerződés a jó erkölcsbe ütközik, ezért semmis.

Január végén azonban a Kúria arra utasította a bíróságot, hogy ismételje meg a másodfokú eljárást. Ha az új eljárásban Nobilis Kristófék számára kedvező ítélet születik, az államnak akár 3 milliárd forintot is ki kell fizetnie utólag elmaradt bérleti díj címén. A bank 9 milliárd forintért veheti majd meg az államtól a Lánchíd Palotát, ehhez azonban az állam is hozzájárul 3,23 milliárd forinttal "az NBB magyarországi székhelyének létesítésével kapcsolatos tőkeemelés" címén.