A bruttó minimálbér 2020. januárjától 8 százalékkal, 161 ezer forintra emelkedet. Ezzel a legalacsonyabb fizetésűek 107 065 forintot vihetnek majd haza havonta. A jelenlegi ingatlanárak mellett joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez az összeg vajon mennyi lakáshitelre lenne elegendő?

A Bankmonitornak a 13 hazai bank termékeit összehasonlító lakáshitel-kalkulátora szerint a legkedvezőbb lakáshitel - húszéves futamidő, tízéves kamatperiódus és 107 065 forint nettó jövedelem beállítása esetén - már 3,79 százalékos kamattal elérhető.

Azt feltételezve, hogy az igazolt jövedelemnek maximum 35 százalékát terhelheti meg a bank, akkor akár 6,29 millió forint lakáshitel is felvehető minimálbérrel. Bár a jtm (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) tízéves kamatperiódusú lakáshitelnél 50 százalékos terhelhetőséget engedélyez, a jelenlegi banki gyakorlat alapján reálisabb alacsonyabb értékkel kalkulálni.

Az elérhető hitel összege hasonló mértékben - 7 százalékkal - emelkedett, mint a minimálbér. Ugyanakkor azt is figyelembe véve, 2019 elejéhez képest jelentősen csökkentek a jelzáloghitel-kamatok, akkor a növekedés már jelentősebb, meghaladja a 15 százalékot. Tavaly az év elején ugyanis a lakáshitel-kalkulátor szerint még 4,55 százalékos kamaton kínálták a legkedvezőbb lakáshitelt (tízéves kamatperiódus és 99 085 forint jövedelem, vagyis a 2019-es minimálbér beállítása esetén). A bérnövekedés és a kamatcsökkenés miatt pedig összességében 800 ezer forinttal magasabb hitelösszeget kérhet 2020 év elején egy minimálbérrel rendelkező igénylő, mint egy évvel korábban.

Mire lehet elég a növekvő hitelösszeg?

Az ingatlanárak is jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban. A kép azonban igen vegyes, van ahol 15 százalékot meghaladó volt az áremelkedés, ugyanakkor találni olyan régiót, ahol ennél kisebb mértékben nőttek a lakásárak. A jó hír a vevőknek, hogy az elemzők a következő időszakban nem várnak már további jelentős drágulást, azonban az árak visszaesésére sem lehet számítani.

Az emelkedő lakásárak nyomán a vásárláshoz szükséges saját megtakarítás minimális összege is emelkedett, hiszen a bankok legfeljebb a becsült forgalmi érték 80 százalékáig hiteleznek, a fennmaradó részt önerőként kell biztosítani. (A 80 százalék jogszabályi maximum, a bankok ennél sokszor óvatosabban hiteleznek, ez pedig nagyobb önerőt tehet szükségessé.)

Az önerő előteremtéséhez ugyanakkor segítséget nyújthat a csok (családok otthonteremtési kedvezménye), kistelepüléseken a falusi csok, vagy a babaváró hitel, ami 75 százalékban önerőként használható használható fel egy lakáshitelhez - fogalmaztak a Bankmonitor szakértői.