Akár 15 százalékkal is drágulhatnak az autóbuszos kirándulások, például az osztálykirándulások költségei a magas üzemanyagárak és a rossz forintárfolyam miatt – erről egy turistautakat és osztálykirándulásokat szervező cég vezetője beszélt a Híradónak.

A turistabuszokra ugyanis nem vonatkozik a hatósági árazás, így piaci áron jutnak a benzinhez. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ez az osztálykirándulásokon is érződik, a tanárok leginkább az egynapos kirándulások mellett döntenek, vagy úgy próbálnak faragni a költségeken, hogy a vonatot választják.

Habinyákné Zagyva Orsolya a szülői munkaközösség tagja egy hajdúszoboszlói iskolában. Másodikos gyermeke és társai hamarosan Debrecenbe mennek osztálykirándulásra. Mint a Híradónak elmondta, egy debreceni ingyenes programlehetőségre készülve ajánlatokat kértek különböző buszos cégekről, és 35 ezer és 50 ezer forint közötti árajánlatokat kaptak. Az anyuka szerint ezt az összeget még vállalják a szülők, de úgy spórolnak, hogy csak egy napra megy az osztály.

„Az üzemanyag jelenleg 50 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, ez – ha a fuvardíjból vett részarányát nézzük – azt jelenti, hogy körülbelül 10-15 százalékkal kell emelni az árakat.” A buszok és alkatrészek vásárlása mind euróalapú, így a forint gyengülése jelentősen tovább növeli a költségeket – mondta Nagy Sándor, a Grand Tours ügyvezetője.