A kormány kiemelten támogatja a gyógyszeripari beruházásokat, ugyanis a koronavírus-járvány tapasztalataiból tanulva Magyarországnak képesnek kell lennie az önellátásra az egészségügy területén - mondta az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Érden a Medi-Radiopharma Kft. gyógyszergyártó zöldmezős beruházásának bejelentésén.

Az izotóp diagnosztikai készítmények előállítására szolgáló üzem építése a tervek szerint 7,8 milliárd forintba fog kerülni, amihez az állam 2,5 milliárd forint támogatást biztosít, így segítve huszonöt új, kifejezetten magasan kvalifikált munkahely létrehozását. A projekttel az amerikai piacot célba vevő vállalat jelenleg 94 százalékos exporthányaddal dolgozik, ami a legmodernebb technológia telepítésével tovább növelhető.

A Céginfo.hu adatai szerint a Medi-Radiopharma bevétele 2019-ben jelentősen megugrott, egymilliárd forinttal, 2,4 milliárdra, majd 2020-ra több mint 2,7 milliárd forintra. Mindkét üzleti évet - nulla forint fizetett adóval - 1,6 milliárd forint nyereséggel zárta.

Szijjártó szerint az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország 2022. január 1. és 2027. december 31. közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amelynek értelmében Pest megye leválik Budapestről, és önállóan is támogathatóvá válik, így komoly lehetőségek nyílnak meg a fővárosi agglomeráció számára - idézte a minisztert az MTI.