Az NGM Munkavédelmi Főosztálya közzétette, hogy május 1. és június 30. közötti időszakban lefolytatandó "Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata" elnevezésű ellenőrző-sorozat során miket fognak vizsgálni.

Az ilyen ellenőrzések azért is fontosak, mert a tavalyi munkavédelmi ellenőrzések során alig volt olyan vállalkozás, amelyik ne bukott volna meg a hatósági ellenőrzéseken. Tavaly például a cégek 79, illetve a dolgozók 66 százalékánál találtak valamilyen problémát. Az építőipar pedig tipikusan erősen fertőzött terület.

Bár általánosságban elmondható, hogy az ellenőrzések során mind a munkáltatók, mind a munkavállalók együttműködőek, nem mindenhol azonos mértékben: amíg a nagyobb munkáltatók általában készségesen, segítőkészen állnak a munkavédelmi ellenőrzésekhez, addig a kisebb, általában szabálytalanul foglalkoztató, a munkavédelmi követelményeket nem ismerő, és be nem tartó munkáltatók esetenként igyekeznek megakadályozni az ellenőrzés lefolytatását. Sokan kihasználják azt a szabályt is, miszerint a kkv-kat első alkalommal nem lehet büntetni.

Mit néznek majd?

A razzia során számos előírás teljesítésére odafigyelnek az ellenőrök, így például arra is, hogy tartottak-e munkavédelmi képviselő választást annál a cégnél, ahol legalább 20-an dolgoznak, de azt is vizsgálják, hogy az építési tevékenységhez készült-e biztonsági és egészségvédelmi terv.

Büntetés járhat akkor is, ha nem áll elegendő mennyiségű ivóvíz a dolgozók rendelkezésére, de akkor is, ha nincs a munkavállalók számára könnyen elérhető és megfelelően felszerelt pihenőhelyiség, vagy tartózkodó, esetleg illemhely.

Odafigyelnek arra is, hogy a magasban végzett munkáknál van-e leesés elleni védelem, egyéni védőeszköz, illetve amennyiben van, úgy használják-e a dolgozók. A földmunkáknál pedig arra, hogy elvégezték-e a oldalfalak szükséges megtámasztását.

Az összes vizsgálati szempontot ide kattintva érheti el.