A Quaestor Invest Befektető, Vagyonkezelő és Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetői székében Tarsolyné Rónaszéki Erikát is Orgován Béla tápiósági lakos követte, a változás március 9-től hatályos, amit a bíróság március 24-én jegyzett be - derül ki az online Cégközlönyből. A társasághoz több Quaestor-ingatlanbefektetés tartozik, így többségi vagy kisebbségi tulajdonosa a Bérc Hotel Ingatlanhasznosító Kft.-nek, az ETO Élményközpont Kft.-nek, az ETO Park Kft.-nek, a Győri ETO FC Labdarúgó Kft.-nek, a Kenese Golf Project Kft.-nek, a Q Hotel Management Kft.-nek és a Tatai Diana Kft.-nek.

A Quaestor Invest Kft. tulajdonosi viszonyai azonban - a jelenleg elérhető online cégbírósági adatok szerint - nem változott, a vagyonkezelő minősített többségi tulajdonosa a cégcsoport központi vállalkozása, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt., míg kisebbségi tulajdonosa a vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett egykori milliárdos Tarsoly Csaba.

A jelenleg NAV-adóvégrehajtás alatt álló Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. közvetlen irányító részvényese jelenleg egy Lichtensteinben bejegyzett társaság, az Insula Management Establishment. A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről is távozott márciusban Tarsoly Csaba, a felesége Tarsolyné Rónaszéki Erika és az apja, Tarsoly Vince. Korábban a hvg.hu számolt be arról, hogy a március 16-án tartott közgyűlési jegyzőkönyv szerint megszűnt az igazgatóság, és Tarsolyék helyett a zrt. vezérigazgatója Orgován Béla lett. A tápiósági férfiről a helyiek azt mondják, élete nagy részében munkanélküli volt, középfokú végzettsége nincs, és részt vett a közmunkaprogramban.

A Quaestor-csoport fő tulajdonosaként Tarsoly Csaba pár nappal később az MTI-nek kiadott közleményében azt írta, hogy hibát követett el, amikor a reorganizációs tanácsadó javaslatát elfogadta az átmenetre szóló új tisztségviselő kinevezésére. Így Tarsoly úgy döntött, hogy vezető tisztségeit visszaveszi annak érdekében, hogy ne merülhessen fel a gyanú bármilyen kár okozására. A cégvezető ennek érdekében intézkedett a szükséges közgyűlések és taggyűlések összehívásáról - írta az MTI. - Erre azonban nem kerülhetett sor, ugyanis három napos eljárás után, most vasárnap Tarsoly Csabát előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Tarsoly március 9-én jelentette be, hogy "a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett". A cég indoklása szerint "a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit" - írta korábban az MTI.

A csődeljárás kezdeményezése azonban a mai napig nem jelent meg a Cégközlönyben, így hivatalosan az eljárás nem indult el. (A csődeljárás célja - fizetési haladékot, "csődvédelmet" élvezve - a cég megmentése, a reorganizáció lenne, míg a felszámolás a jogutód nélküli megszüntetést jelentené.)

A Magyar Nemzeti Bank március 10-én felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette.