A bank szerint a csalók legtöbbször online piactéren meghirdetett tárgyra jelentkeznek, és arra kérik a hirdetőket, hogy egy weboldalon adják meg a szállításhoz szükséges adatokat.

Ez a weboldal a legtöbb esetben egy olyan adathalász oldal, amely egy csomagok küldésével foglalkozó cég oldalát lemásolva kér információkat.

A kitöltést követően egy bankválasztós oldal jelenik meg, ahol a csalók egy újabb adathalász oldalon kérik a netbanki adatokat és a George App regisztrációt.

Ezek az oldalalak nem az Erste Bank hivatalos weboldalára vagy netbanki megoldására mutatnak, hanem adathalász oldalra - írta a pénzintézet.

Mire figyeljen?

  • Olvassa el, hogy pontosan mire vonatkozik az SMS-ben kapott kód! A csalók a George App regisztrációhoz szükséges kódot próbálják megszerezni, ezért se a belépéshez, se a regisztrációhoz szükséges kódot ne adja ki részükre!
  • Mindig érdemes tehát megnézni a banktól érkező, egyedi kódot tartalmazó üzenet tartalmát, hogy arra a műveletre adjunk engedélyt, amit valóban el szeretnénk végezni.
  • Ne tévessze meg, hogy több esetben is magyar nyelven érkezik az SMS üzenet! A szövegezést általában valamilyen fordító alkalmazással készítik, ezért a nyelvezete legtöbb esetben magyartalan, pl. „készpénzben fizessen” helyett „készpénzben adja át a pénzét”.
  • Mindig ellenőrizze a böngésző címsávjában, hogy a bank weboldalának címe pontosan szerepeljen!
  • Mindig közvetlenül a böngészőbe írja be a bank címét, mikor felkeresi a George Webet!

Ha valaki csalás áldozata lett, haladéktalanul jelentkezzen az Ertse Banknál telefonon - olvasható a figyelmeztetésben.