Vlagyimir Putyin orosz vezető szerdán késő este utasította a Gazpromot, hogy november 8-tól, egy nappal azután, hogy Oroszországban befejeződik a gáztározók feltöltése, az európai piacok kiszolgálásra összpontosítson. Azt mondta, ennek enyhítenie kell az ellátási szűkösséget Európában, ahol a magas árak szorongatják az ipart és táplálják az inflációt - írja a Bloomberg. A kijelentésnek meg is lett a hatása: a jövő havi szállításra szánt holland referenciagázárak csütörtökön kora reggel 12százalékkal estek. A német áramár - amely jó jelzője az európai ellátási helyzetnek - szintén zuhanásnak indult. 

A holland fronthavi gáz ára 9 százalékkal 79,10 eurón állt megawattóránként 10 óra 44 perckor Amszterdamban, miután szerdán alacsonyabban zárt. Az Egyesült Királyságban ennek megfelelője 9,1 százalékkal 198,70 penny/brithőegységre csökkent. A jövő hónapra és a jövő év első negyedévére vonatkozó német villamosenergia-árak egyaránt 10 százalékkal csökkentek, a legalacsonyabb szintre szeptember vége óta, mivel a nemzet hőerőműparkjának üzemanyagárai csökkentek. A szén-dioxid-kibocsátás is a legnagyobb mértékben csökkent egy hét alatt, ami javította a fosszilis energiatermelés árréseit a felszabaduló kvótáknak köszönhetően.

Ez Putyin legutóbbi piaci beavatkozása, amellyel a gázárakat próbálja lenyomni, miközben egyes európai tisztviselők azt gyanítják, hogy azért tartja vissza a kínálatot, hogy nyomást gyakoroljon Európára, hogy az új gázvezeték, az Északi Áramlat 2. jóváhagyását kierőszakolja. Oroszország is aggódik amiatt, hogy a túl magas árak tönkretehetik a keresletet, és a helyzetet ismerő személyek szerint azt szeretné, ha az árak mintegy 60 százalékkal csökkennének.

A magasabb norvég gázszállítási mennyiségek és a kínai szén árának csökkenése szintén lefelé irányuló nyomást gyakorol az árakra - írja az Engie EnergyScan egy jegyzetében. A norvég Equinor szerdán ígéretet tett az export növelésére. Az óriási Troll mezőjének decemberi karbantartása rövidebb lesz a korábban tervezettnél, közölte csütörtökön a rendszerüzemeltető Gassco, ami szintén egy az árakat lefelé hajtó tényező.

Tom Marzec-Manser, az ICIS árképző ügynökség elemzője szerint Putyinnak a Gazprom németországi és ausztriai tárolóinak üzemanyaggal való feltöltésére vonatkozó megjegyzésének időzítése összefüggésben lehet azzal, hogy a német gazdasági minisztérium kedden azt mondta, hogy az Északi Áramlat 2 engedélyeztetése nem jelent kockázatot az ellátás biztonságára.

"Moszkvában pozitívan fogadták, mivel ez egy lépéssel közelebb hozta az új vezeték elindulását" - mondta Marzec-Manser. 

A gázárcsökkenés "egyértelműen rámutat arra, hogy a piac megkönnyebbült a további szállítási ígéretnek köszönhetően" - tette hozzá a szakért, aki azért óvaint mindenkit a túlzott optimizmustól: még mindig nem tudjuk, hogy Putyin elnök utasítására mennyi plusz gáz érkezhet november 8-tól. Így bizonyos mértékű kockázatnak fenn kell maradnia, amíg az áramlási mennyiségek ténylegesen nem változnak.

Bár az európai referenciaértékek a felére csökkentek az októberi rekordok korábbi megdöntése után, továbbra is fennáll az az aggodalom, hogy az árak hideg tél esetén ismét az egekbe szökhetnek, mivel az Oroszországból érkező szállítások továbbra is korlátozottak, az Ázsiával a cseppfolyósított földgáz szállítmányokért folyó verseny pedig intenzív (az LNG-piac helyzetéről ebben a cikkben írtunk részletesen.)

Oroszország a kemény tél után kimerült hazai gázkészletek újratermelésére összpontosít, ami a Gazprom európai uniós telephelyein lévő alacsony tárolási rátákkal együtt komoly aggodalomra ad okot az energiahiánnyal küzdő kontinens piacán. Európa több mint egy évtizede a legalacsonyabb készletekkel kezdte a fűtési szezont. A Gazprom szerdán közölte, hogy az orosz újbóli betáplálási kampány egy héttel hosszabb lesz, mint az eredeti november 1-jei befejezés.