Egy nagyatádi szállodában alig több mint egy hete jelentettek be kényszerszünetet, öt hónapra zárnak be, novembertől. A dolgozóik átmenetileg máshol helyezkedtek el. „Nálunk egy téli hónapban 2 millió forint körül volt a fűtés költsége, ez most 6 millió forint lesz, lenne egy hónapban. Az áram emelkedéséről még nem tudunk – indokolta a bezárást Nagyné Huszár Andrea, a szálloda igazgatója.

Az egyik országos ételkiszállító már csak jövő csütörtökig vesz fel rendeléseket. A honlapjukon azt írják: Világgazdasági okok miatt cégünk megszűnik! Egy budapesti cukrászda pedig a Facebookon közölte, hogy gazdasági okok hatására végleg bezárásra kényszerült. Ők 65 év után húzták le a rolót - hangzott el az RTL Híradóban.

A vevőkre kellene hárítani az energiadrágulást

A Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége (VOSZ) szerint bezárási hullám fenyeget.

„Eljöhet egy olyan pont ősszel, télen vagy a jövő év első hónapjaiban, amikor már nem megy tovább, amikor már nem lehet a veszteséget tovább finanszírozni, ez valóban a tevékenység felfüggesztéséhez vezethet, illetve akár tömeges cégbezárásokhoz is vezethet – mondta a Híradónak Perlusz László, a szervezet főtitkára.

Úgy számolnak, többen és hosszabb időre zárhatnak be az energiaárrobbanás hatására, mint korábban a koronavírus-járvány miatt. A cégek nagy részének októbertől kell magasabb rezsit fizetnie, mert akkor jár le a még kedvezőbb árú, éves energiaszerződése. „Beszéltem sok vállalkozással, szerencsének mondhatja az magát, aki a tavalyihoz képest hat-nyolcszoros áron, de fixáras szerződést tudott kötni egy évre” – tette hozzá a főtitkár. Az energia drágulása már akkora, hogy a cégek ezt már nem tudják a vevőikre hárítani.

A kormány megvédi a munkahelyeket

A gazdaságfejlesztési miniszter pénteken cikket közölt a Magyar Nemzetben. Azt írta, „az energiaintenzív iparágakban a sérülékeny kis- és középvállalatok támogatása is egyre fontosabbá válik.”

Az RTL megkérdezte a kormányt, hogy mikortól és mekkora támogatásra számíthatnak a vállalkozások. Azt válaszolták, hogy jelenleg is számos program áll a rendelkezésükre, illetve azt, hogy a kormány folyamatosan elemzi a helyzetet, és „mindent megtesz, hogy megvédje a munkahelyeket”.