Az uniós közbeszerzési közlönyben most megjelent hirdetmény megismétli a korábbit, azzal, hogy "A KÉ-18098/2018 iktatószámú hirdetményben hibásan került rögzítésre a megkötött szerződés értéke, ezért ajánlatkérő a jelen hirdetménnyel javítja az összeget."

A Napi.hu 2018. augusztus 15-én írt arról, hogy a Debreceni Egyetem nyílt, gyorsított közbeszerzésen keres a műszaki karon indítandó angol nyelvű pilótaképzésre, elméleti és gyakorlati oktatást végző szervezetet - a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A hivatásos repülőgép-vezetői alapképzési szakon a képzési idő nyolc félév. Az elméleti képzéseket a kiírás szerint Debrecenben kell végezni, amennyiben a gyakorlati képzésekre Debrecen közigazgatási területén kívül kerül sor, a nyertes ajánlattevő terhe a teljesítéshez szükséges utaztatás és ennek kapcsán felmerülő összes költség. 

A nyolc félév alatt 750 elméleti és 200 gyakorlati órát kell teljesíteni. Ez utóbbin belül biztosítani kell - a hallgatók által választottan - Boeing 737-800 vagy Airbus 320 típusokon szimulátoros képzést is. Ennek az elméleti ideje 37,5 óra, míg a gyakorlati ideje 32 óra.

Válaszok helyett

A közbeszerzést anno, négy évvel ezelőtt a Pharmaflight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Zrt. nyerte meg, s vele 2018. szeptember 27-én szerződést is kötött az egyetem. A 3 milliárd 660 millió forintos keretösszeg 4 évre szólt. Ezt a keretösszeget javította ki az ajánlatkérő most, nem sokkal a szerződés lejárta előtt, az új összeg 3 milliárd 299 millió forint lett.

A 330 millió forintos különbségre szerettünk volna magyarázatot kapni az egyetemtől. Ezzel kapcsolatban meg is kerestük az egyetemet, és bár az illetékes irodáig is jutottunk, ott válasz helyett ránk csapták a telefont. Így egyelőre nincs hivatalos magyarázat arról, hogy mi áll a pályázati korrekció mögött.