A Fővárosi Törvényszék megállapította az Ital Magyarország Kft. fizetésképtelenségét, és az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó felszámolásának elrendeléséről döntött – erősítette meg a 24.hu értesülését a vagyonfelügyelőnek kijelölt, állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.

A kft. összesen közel 1,5 milliárd forinttal tartozik hitelezőinek, köztük a legismertebb hazai borászatoknak. Például a Villányi Borok Háza Kft. 114 millió forinttal szerepel a hitelezők listáján, a Takler Pince Kft. 50 millióval, a Laposa Birtok Kft. és a Gere Tamás Kft. több mint 20-20 millióval. A bankok között ott van az MKB Bank Zrt. 208 millió, az OTP 222 millió forint követeléssel, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap pedig 21 millió forinttal.

Elfogyott a hitelezők türelme

Az italforgalmazó az első csődegyezségi tárgyaláson a tartozások alig 12 százalékának rendezését ajánlotta a hitelezőknek. Augusztusban egy második egyezségi tárgyalásra is sor került, de ez nagyon rövid ideig tartott, miután kiderült, hogy az Ital Magyarország vezetése még azt sem tartja, amit elsőre felajánlott - értesült a lap.

A második ajánlatban az állt, hogy a követelések 4 százalékát fizették volna ki hat hónapon belül, további 8 százalékot pedig 2025 december végéig. Ezt a károsultak nem fogadták el.

A második egyezségi tárgyalásra azt követően került sor, hogy június végén Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a kormányrendeletet, amely stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősítette a bedőlt italforgalmazó csődeljárását. 

A csődegyezségre készült összegzésből azt szűrhető le, hogy a társaság tartozásainál jóval kisebb a vagyona, amiből a hitelezőket ki lehetne fizetni. A februárban készült mérlegben összesen 529 millió forintnyi eszköz (gépek, berendezések, járművek és néhány ingatlan) szerepel, 167 millió forintnyi árukészletet, és 546 millió forint követelést tartottak nyilván. Hogy az utóbbiból mennyi folyhat be, azt nem részletezték a csődegyezségi javaslatban.

Az Ital Magyarország nem az első italforgalmazós bedőlt cége a tulajdonosnak, Bognár Gábor Andornak - írja a 24.hu -, korábbi vállalkozása, a Drink Hungária Kft. szintén felszámolással szűnt meg 2015-ben.