Tavaly decemberben kötött szerződést az Európai Űrügynökséggel a Paulinyi & Partners Zrt. magyar tervezőiroda, melynek az Űrkutatás a zöld építészetért pályázatán vesz részt.

A projekt kommunikálásával megbízott ügynökség közlése szerint az egyéves projekt alatt olyan megoldást fejleszt az iroda, amely során műholdas földmegfigyelési felvételek segítségével feltérképezi a városi hőszigethatást annak érdekében, hogy az így szerzett adatokkal hatékonyabbá tegye a meglévő prediktív szimulációit.

A közlemény kitér rá, hogy részt vesz a megvalósításban a szintén magyar Envirosense is, akik a felvételek feldolgozásában és a térképkészletek kialakításában vesznek részt – írja az MTI.

A városi hősziget minimalizálása nagy lehetőségeket kínál a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére az építőiparban. A hőszigethatás miatt jelentős hőmérséklet-különbség lehet a városok egyes részei között, Budapesten egy ilyen hősziget akár 6 Celsius-fokkal is növelheti a hőmérsékletet. 2050-re pedig a klímaváltozás miatt a melegedő városok hűtése akár 60 százalékkal több szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint a fűtés.

Szakítanánk a fosszilis tüzelőanyagokkal

Közel 200 ország képviselői a COP28 klímacsúcson megállapodtak abban, hogy megkezdik a fosszilis tüzelőanyagok globális fogyasztásának csökkentését az éghajlatváltozás romlásának megelőzése érdekében.