Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. tulajdonában álló Budapest Bank csoport mérlegfőösszegét egy év alatt 18 százalékkal, 1146 milliárd forintra növelte. A bankcsoport továbbra is kiegyensúlyozottan nyereséges volt 2018 első félévében, és 9,2 milliárd forintos adózott nyereséget ért el.

A nyereséget főként az új hitelkihelyezések - különösen a jelzálog-hitelezésnél, személyi kölcsönöknél és vállalati hitelezésnél - növekedése, illetve az ennek nyomán növekvő hitelportfólió eredményezte, és pozitívan befolyásolta azt a folyamatosan javuló portfólióra képzett értékvesztés csökkenése is. Az eredményt továbbra is jelentősen befolyásolta a tartósan alacsony kamatkörnyezet.

A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya (709 milliárd forint) 18 százalékkal, ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 28 százalékkal (808 milliárd forint) növekedett. A bankcsoport működési költségei a jelentős üzleti növekedés mellett is szinten maradtak 2018 első félévében (19 milliárd forint). A bankot továbbra is stabil likviditás és forrásellátottság jellemzi, tőkemegfelelési mutatója (15,39 százalék) a hatóság által előírt követelmények fölött van.

A bank vállalati üzletága - amely elsősorban a hazai kis- és középvállalatok kiszolgálására fókuszál - az éles árazási és kockázati verseny ellenére csaknem harmadával növelte portfólióját, megőrizve annak kiváló minőségét. A leszerződött vállalati hitelállomány (a mikrovállalatokkal együtt, lízing nélkül) 28 százalékkal, 652 milliárd forintra nőtt, a lízingállomány pedig 27 százalékkal, 113 milliárd forintra bővült.

A mikrovállalkozásoknak 56 százalékkal több új hitelt folyósított a bank az első félévben, mint a múlt évben. A bank továbbra is sikeres az új ügyfél akvizícióban: az elmúlt egy évben a piacon a második legtöbb új számlát nyitotta a kkv-szegmensben.

A lakossági üzletág is jól teljesített: 2018 első félévében 51 százalékkal több személyi kölcsönt, 54 százalékkal több jelzáloghitelt, valamint 40 százalékkal több autóhitelt helyezett ki a bank, mint tavaly. Idén 41 százalékkal több számlát nyitottak, mint az előző év első hat hónapjában. A bank lakossági bruttó hitelállománya 12 hónap alatt 4,2 százalékkal bővült, így az év első felének végén 335 milliárd forintot tett ki. A lakossági folyószámlák és lekötött betétek állománya 16 százalékkal növekedett.

A Budapest Bank az idei első félévben 30 ezer új hitelkártyát bocsátott ki, és június végén a betéti kártyákkal együtt már több mint félmillió aktív kártyát kezelt. A bank a második félévben új kártyarendszert vezet be; ez a korábbi tulajdonosról, a GE-ről való leválás utolsó, legnagyobb szabású projektje - közölte a pénzintézet.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.