A benzinkutak már igényelhetik a kormány által korábban beígért - majd felfüggesztett és augusztus 20-án ismét beígért - támogatást, azonban a tényleges kifizetések várhatóan csak jövő héten indulnak - mondta lapunknak Egri Gábor, az FBSZ elnöke.

Mindez azért furcsa, mert Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára augusztus 16-án még arról beszélt, hogy a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz.

A kormány az idén márciusban vezette be a kisbenzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak.

Szorul a hurok

Egri Gábor lapunknak megerősítette azt, amit Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője mondott az atv.hu-nak, vagyis, hogy az elmúlt napokban azt a tájékoztatást kapták a magánbenzinkutak a Moltól, hogy tovább csökkentik a számukra adható üzemanyag mennyiségét, a korábbi 50 százalékos kiszolgálást a benzin esetében 35 százalékra mérséklik.

Mivel eddig is előfordult, hogy a kisebb kutak már a hét közepén kifogytak az üzemanyagból nem kizárt, hogy mostantól már a hét elején is lesznek olyan egységek, amelyek nem tudják kiszolgálni a vásárlóikat.

A szervezet vezetője szerint félő, hogy az ügyfeleik elszoknak tőlük.

Az FBSZ közgyűlése a héten ül össze, ahol értékelik a kialakult helyzetet és döntenek a további intézkedésekről.