A Megújuló agrárium, megújuló vidék programban a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb élelmiszeripari fejlesztései indulnak el - mondta az MTI szerint Feldman Zsolta mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kedden Szekszárdon.

A kapott támogatás segítségével a Mészáros Borház Kft. megújítja családi borászatát, a Tolnatej Zrt. pedig innovatív termékek előállítását teszi lehetővé, illetve modernizálja gyártósorait.

Az államtitkár szerint a szekszárdi az egyik legnagyobb fejlődési potenciállal rendelkező magyar borvidék, amely a minőségi borértékesítésben a hazai és az exportpiacokon is jelentős eredményeket ért el, ezért kulcsfontosságú a szekszárdi borászat támogatása.

A Tolnatej a beruházással alapgépeket, dobozostejtöltőket, vajcsomagolókat cserélnek le, bővítik a késztermék raktárat és a sajtérlelő kapacitását - ismertette Koller Attila vezérigazgató.

A cég éves szinten 260 millió liter tejet dolgoz fel, a mennyiséget 300 millió liter fölé tervezik emelni. A zrt. a 2021-es, mintegy 50 milliárd forintos nettó árbevétel után 2022-ben 60 milliárd forint árbevételre számít.

A Mészáros Borház Kft. a támogatást technológia és épületfelújításra fordítja, létrehozzák az első szekszárdi pezsgőüzemet, amely 15-20 ezer palack pezsgőt állít majd elő évente - mondta el Mészáros Pál ügyvezető.

Az évi egymillió palack bort készítő cég 2021-ben 989 millió forint nettó árbevételt és 170 millió forint adózott eredményt ért el - írta az MTI.