Az adósok szempontjából sokkolóan gyorssá vált a végrehajtási eljárás: a végrehajtás kitűzésétől számítva akár egy hónapon belül elveszíthetik otthonukat a bajba került családok. Ezeket a változtatásokat még 2020 júliusában, az igazságügyi tárca javaslatára fogadta el a parlamenti többség, amikor Völner Pál volt a minisztérium végrehajtási ügyekért is felelős államtitkára - írja a 24.hu.

Noha az új szabályok tavaly januárban léptek hatályba, az adósok számára csak idén nyáron, az árverezési moratórium júniusi lejárta után élesedtek igazán.

Harmadára csökkent az idő

A végrehajtási törvény módosításával gyorsabbá, hatékonyabbá és az adminisztrációs terhek, költségek csökkentése okán olcsóbbá válik a bírósági végrehajtó hatáskörébe tartozó követelések érvényesítése. Módosításra kerülnek a végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyak értékesítésére vonatkozó szabályok, továbbá határidők kerülnek megállapításra a végrehajtók számára az egyes konkrét eljárási cselekmények elvégzésére.

Ezekkel a bürokrácia nyelvén megfogalmazott mondatokkal indokolta a változtatásokat az előterjesztő, Völner, akit azóta hivatali vesztegetéssel vádol az ügyészség. A vád szerint hosszabb időn keresztül alkalmanként 2-5 millió forintnyi kenőpénzt vett át a végrehajtói kar vezetőjétől, az immáron kilenc hónapja letartóztatásban lévő Schadl Györgytől.

Az ingatlanárverések korábban legalább 60 napig tartottak, de a módosítások révén akár 20 nap alatt el lehet vinni egy ingatlant.