Egyre erősebb a nemzetközi nyomás, hogy az uniós tagállamok bővítsék az Oroszország elleni szankciókat, például szüntessék meg az orosz gáz-, illetve kőolajimportot - írja a 24.hu az orosz olaj helyettesítéséről szóló cikkében. Orbán Viktor miniszterelnök ezt ellenzi, mondván: a magyar olajimport 60 százaléka Oroszországból érkezik, és a Mol finomítóinak átállítása az uráli olaj feldolgozásáról másfajtára nagy költséggel járna.

A hírportál sajtómunkásai megkérdezték erről az olajvállalatot, de egyelőre nem kaptak választ.  Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője viszont másképpen értékelte a helyzetet. A jelenlegi állapot igen előnyös a Molnak, tekintve, hogy a háború miatt a tankhajókkal való olajszállítás orosz vizeken kockázatos, túlkínálat van az uráli olajból, ezért az északi-tengeri Brent típusú olajhoz képest hordónként 20-30 dollárral olcsóbban tud vásárolni alapanyagot, miközben világpiaci áron értékesítheti a százhalombattai finomítóban előállított üzemanyagot. Normál körülmények között, békeidőben 2-3 dollár szokott lenni az árkülönbség.  Azt azonban nem lehet tudni, hogy meddig marad fenn ez a helyzet. Az alternatív lehetőséggel akkor is foglalkozni kell, ha nem kerül tiltólistára az orosz kőolaj.

 

Az elemző szerint a százhalombattai finomító bármilyen kőolajat fel tud dolgozni, nincs szükség nagy beruházásra, drága innovációra a finomítók átalakításához. Kétségtelen, hogy a Mol számára ideális a közepesen nehéz uráli olaj, sőt még jobb lenne az ennél is nehezebb verzió, de bármilyen olajat fel tud dolgozni, külön infrastruktúra nem kell hozzá. Az elemző szerint alternatív forrásként a mediterrán térségből beszerezhető kőolaj, az Adria vezetéknek pedig megfelelő a kapacitása ahhoz, hogy a finomítót ellássa alapanyaggal.