A hétvégi viharkárok miatt az önkormányzatok számára a költségvetésben létrehoztak egy 2,6 milliárd forintos vis maior keretet, a kárigényeket hét napon belül kell leadniuk a településeknek – jelentett be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese. Az elmúlt hétvégén egy havi csapadékmennyiség hullott le az ország nagy részén. A vihar miatt több mint 80 ezer háztartás maradt áram nélkül. 

A vármegyék főispánjai óráról órára figyelemmel kísérték a múlt heti eseményeket, a katasztrófavédelem és a vízügy is kezdeményezheti a védelmi bizottságok összehívását, de szerencsére sehol nem kellett összehívni, mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. 

Felidézte, tegnap őt hívta fel a miniszterelnök, miután egyeztetett az elmúlt napok súlyos esőzésről az Országos Műszaki Irányító Törzsnél. Ezt követően a kormányfő egy videót töltött fel a közösségi oldalára, amelyben György Istvánnak, a területi közigazgatásért felelős államtitkárnak telefonon mondta el a tapasztalatait.

 

„A helyzet nehéz, de kézben tartjuk” – fogalmazott az alig egy perces videójához írt bejegyzésében a kormányfő. A miniszterelnök az államtitkárnak azt mondta: 

De figyelj, István, mert a fene tudja, hogy esik-e vagy nem és ne az legyen, hogy nem tudjuk összehívni a védelmi bizottságot, ha a vízügyön túlnőne a probléma. Jó? Kérlek legyél rajta! Ha bármi van, keress!

 

A keddi sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta: a katasztrófavédelem a területi vízügyi igazgatóságokkal az árvízhelyzet miatt állandó kapcsolatban van, mivel az áradások sok tekintetben komoly intézkedéseket igényelnek. Kiemelte: a vármegyei védelmi bizottságok a lehető leggyorsabban képesek a védelmi bizottságok összehívására.

A hétvégén 7595 segítségkérés érkezett a katasztrófavédelemhez, 5491 esetben történt beavatkozást, jelenleg még 377 helyszínen még ott vannak a kollegák

– mondta Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója,

A káresetek nagy része Budapesten volt, de Pest, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben is nagy számban voltak káresemények. Hangsúlyozta: a katasztrófavédelem a tömeges eseménykezelési protokoll szerint végzi a kárelhárítást.

Összesen 32 településen 271 épületet rongált meg a vihar, tizenegy embert kellett kitelepíteni és az ideiglenes elhelyezésükről gondoskodni.

A kárenyhítésben 4243-an vettek részt 941 darab technikai eszközt használtak a kárelhárítás során. Egy átlagos napon a 112-es hívószámra 14 ezer segélyhívás érkezik, az elmúlt hétvégi vihar miatt naponta 23 segélyhívás futott be és ebből 12 ezer eset volt valós segélykérés – mondta Kuczik János, rendészeti országos főkapitány-helyettes. Elsősorban kidőlt fák kidőlése miatt kellett a helyzetet kezelni, de volt olyan település, amit elzárt a víz. Példaként említette a Vas megyei Szakonyfalut, amit csak tehergépjárművekkel lehetett megközelíteni. Sajógalgócán is le kellett zárni egy közutat a víz átfolyás miatt. Hangsúlyozta: hét megyében kellett intézkedniük, Budapesten, Hajú-Bihar és Pest megyében volt a legtöbb feladat. 

Gigantikus árhullám

Jelenleg három rekordméretű árhullám vonult le Magyarországon – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. Összesen 112 települést kellett megvédeni, a 2009-es rekord árviz után csak néhány centivel marad el az idei áradás. Ez érinti a Murát és a Dráva is, utóbbi folyó még a tetőzés előtt áll. Rendkívül tartósak a tetőzések, ez nem megszokott. A tetőzés várhatóan csütörtök éjjel éri el folyót és Drávaszabolcs után elhagyja Magyarországot. A térségben 50 ezer homokzsákkal erősítették meg a védvonalakat, a zsilipeket bezárták. Kiemelte: az árvízvédelemben a tetőzés utáni állapot sokkal komolyabb szokott lenn, az árvíz még egész hétvégén feladatot fog adni a szakembereknek. 

Több milliárdos károk

Egyelőre még nincs pontos adat a júliusi viharkárokról, az ugyanakkor már most látszik, hogy az idei május-augusztusi viharszezon kifizetései meghaladják majd a tavalyi mértéket, a 7,5 milliárd forintot is – mondta a Magyar Biztosítók Szövetségét (MABISZ) kommunikációs vezetője a Napi.hu-nak. Lambert Gábor előzetes becslése szerint csak a hétvégi viharok után több milliárd forintnyi kárt kell rendezniük a biztosítóknak. Júniusban egyébként mintegy 31,5 ezer kárbejelentést tettek az ügyfelek a lakásbiztosításaikhoz köthetően, amelyek nyomán a már kifizetett és a kifizetésekre tartalékolt összegek meghaladták a 3,4 milliárd forintot. Tavaly a hasonló időszak kifizetései és tartalékolásai 2,2 milliárd forintot tettek ki, 21 ezer bejelentés alapján – sorolta Lambert Gábor.