A miniszterelnökség ötmilliárd forintos keretösszeggel májusban tett közzé pályázati felhívást út-, járda- és hídfelújításra az ötezer lélekszám alatti kistelepülések számára a Magyar falu program keretében.

Gyopáros Alpár kormánybiztos szerint a felkészülési időt követően

a pályázatot szerdától kizárólag elektronikus úton, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. felületén keresztül lehet benyújtani július 14-ig.

Megújulnak a rossz falusi utak: el lehet érte kéni a pénzt

Újabb 5 milliárd forint összegű pályázatot írtak ki kistelepülések számára út-, járda- és hídfelújításra a Magyar Falu program keretében. Bővebben>>>

Mire és meddig költhetik el a pénzeket?

  • A támogatást elsődlegesen az önkormányzatok 100 százalékos tulajdonában lévő utak építésére, felújítására lehet igényelni.
  • Emellett pályázni lehet önkormányzati tulajdonú hidak építésére, felújítására és korszerűsítésére is,
  • valamint járdafelújításra.

A programban elszámolható összköltség út, híd építése vagy felújítása esetén 45 millió forint, járdák fejlesztésénél 10 millió forint.

A beruházást a pályázat benyújtását követő naptól számított legfeljebb 18 hónap alatt, de legkésőbb 2025. január 31-ig el kell végezni. Egy pályázó kizárólag egy igénylést nyújthat be.

A Magyar falu program egyik legfontosabb célja a kistelepülések közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése, beleértve a belterületi utakat, járdákat, illetve a településeket összekötő állami tulajdonú, alsóbbrendű utakat is. Négy év alatt több mint 360 milliárd forintot fordított a kormány az utak és járdák építésére a programban.