A kormány csak szeptemberben és októberben mintegy 600 milliárd forintot költött el a Gazdaságvédelmi Alapból a Népszava számításai szerint. Ebből a keretből csak morzsák juthattak a támogatni kívánt kkv-knak. Az építőiparba csak az elmúlt két hónapban több mint százmilliárd forintot pumpáltak, miközben a klasszikus céges támogatásokra alig 42 milliárd forintot költöttek.

A bértámogatási program szeptemberre véget ért, viszont 35 milliárdot fordítottak az egészségipar fejlesztésére, 5,4 milliárdot költöttek a Pest megyei cégek beruházásainak támogatására. A turizmusba a különböző kifizetésekből 46 milliárd forint ment csak a vizsgált két hónapban.

A legtöbbet a bürokrácia működtetésére, illetve az állami cégek feltőkésítésére költötték. Ezekre a célokra a két őszi hónapban 225 milliárd forintot szavazott meg a kabinet, vagyis a Gazdaságvédelmi Alapból minden harmadik forint erre a területre ment el. A gazdaságvédelmi kiadások között számolták el a külképviseletek pluszkiadásait, a büntetés-végrehajtás informatikai fejlesztéseit, a honvédség 36 milliárd forintos fegyverbeszerzéseit és az elektronikus útdíjrendszer működtetésére költött milliárdokat is.

A kormány a koronavírus-járvány első hulláma idején hozta létre a Gazdaságvédelmi Alapot, eredetileg 940 milliárd forintos keretösszeggel. Október végéig 1657 milliárd forint elköltéséről döntöttek, azaz mintegy 717 milliárd forinttal lépték át a keretet. A terven felüli többletkiadás fedezete a megugró államháztartási hiány, illetve államadósság.