Az iskolatej program Magyarország Európai uniós csatlakozásakor, 2004-ben indult el. A kezdeményezés bevezetésekor először csak az általános iskolások számára volt biztosított az iskolatej, majd lehetőség nyílt az óvodások és középiskolások ellátására is.

A program részeként az egészséges élelmiszereken kívül játékos formában hívják fel a tanulók figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára, elősegítve a diákok ismereteinek bővítését a zöldség-gyümölcs és a tej ágazattal kapcsolatban – olvasható az Agrárminisztérium honlapján a programmal kapcsolatban.

A szaktárca közleménye szerint az elsődleges cél, hogy a felnövekvő generációkban kialakítsa az egészséges táplálkozási szokásokat, a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás iránti igényt, ezáltal csökkentve a túlsúly, az elhízás és az ezekhez kapcsolódó betegségek korai kialakulásának kockázatát.

Új uniós költségvetési időszak kezdődik, kevesebb forrással, mint korábban

2023. január 11-én jelent meg az Európai Bizottság határozata az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program, valamint az iskolatej-program keretében, a 2023-2029 közötti költségvetési időszakban a tagállamoknak nyújtható uniós támogatás előirányzatairól.

A 2017-23-as időszakban a programra szánt teljes uniós költségvetés 250 millió eurót tett ki iskolai évenként, illetve az Egyesült Királyság kilépését követően 220 millió euróra módosult 2020-tól.

A gyümölcsök és zöldségek esetében legfeljebb 150 millió euró, a tej esetében pedig 100 millió euró volt a keretösszeg. Az új végrehajtási időszakban maradt a 220 millió euró keretösszeg, ebből 130 millió euró jut az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programra, 90 millió euró pedig az iskolatej programra.

Magyarország esetében az uniós finanszírozás összeg összesen 5,9 millió euró lesz tanévenként, ez közel azonos a 2017-2023 közötti időszakban átlagosan megpályázott 6 millió euróval.

Ugyanakkor azonos keretösszeg mellett mintegy 1 millió euróval, 2,9 millió euróra csökkent a zöldség-gyümölcsprogramra fordítható forrás, míg ugyanennyivel emelkedett az iskolatej előirányzata 3 millió euróra.

Megemelkedett beszerzési árak, stagnáló állami támogatás: nehezen indult a program az elmúlt tanév kezdetén

Már 2022 nyarán megjelentek az első hírek arról, hogy problémák vannak az iskolatej, gyümölcs és zöldségprogram újbóli indításával. A médiumok egy része arról írt, hogy nem lesz sétagalopp az iskolatej program folytatása a 2022/23-astanévben a tejtermékek előállításának gigantikus költségnövekedése miatt.

Az agrártárca közleménye mindezeket cáfolta, amely szerint az eddigiekhez hasonlóan több százezer iskolás juthat a térítésmentes tejtermékekhez az idei tanévben is, a program nem szűnik meg.

Sajtómegkeresésekre nyilatkozva Harcz Zoltán, a Tejtermék Tanács ügyvezetője azt megerősítette, hogy a 2021-es rendeletben meghatározottak szerint folyik a szerződések jóváhagyása, azaz az állami támogatás mértéke nem változott.

Az ügyvezető akkori nyilatkozatában arra is kitért, hogy a feldolgozók részéről érkezett a Tanácshoz több olyan jelzés, hogy a jelenlegi árkörnyezetben nem tudják kigazdálkodni a vállalásaikat, ezért vagy teljes egészében, vagy részben kivonulnak a programból, de Harcz szerint az iskolatej program eddig is önkéntes alapon működött.

A programok végül ebben a tanévben is folytatódtak, igaz számos korábbi partner már nem vesz részt beszállítóként a megvalósításban.