A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Könyvelési botrányok újabb sorozata forrósíthatja fel a következő hetekben a levegőt a New Yorkban és Hongkongban jegyzett kínai társaságok körül − írja a Financial Times (FT). A könyvizsgáló cégek nagy nyomás alatt vannak idén a befektetők részéről, hogy minden lehetséges ellentmondást tárjanak fel a külföldön jegyzett kínai társaságok pénzügyi beszámolóiban, miután tavaly mintegy tucatnyi könyvelési botrány robbant ki ilyen cégeknél, s ezekkel kapcsolatban már számos jogi eljárás is folyamatban van ellenük.

Az elmúlt két hétben a Deloitte két Hongkongban jegyzett kínai társaságnál adta vissza könyvvizsgálói megbízatását, a gyermekruhagyártó Boshiwa Internationalnél és a tejipari Daqing Dairy Holdingsnál − emlékeztet a lap. A könyvvizsgálói megbízatás visszaadása nagyon ritka a szakmában, s a befektetők egyértelműen negatív hírként értékelik azt a nyilvános társaságok esetében. Jól mutatja ezt, hogy a bejelentést követően a Boshiwa részvényeinek árfolyama 36 százalékot zuhant. Nem csoda, hiszen lemondólevelükben a Deloitte szakértői kifejtették, aggályok merültek fel a társaság pénzügyi kimutatásainak átláthatóságával kapcsolatban, például több, beszállítókkal kötött tranzakció esetében, amelyek valós létrejötte szerintük nem bizonyított. A Boshiwa illetékesei sajnálatukat fejezték ki a Deloitte lemondásával kapcsolatban.

Aktívabbak lettek a könyvvizsgálók

Paul Gillis, a Pekingi Egyetemen könyvvizsgálatot tanító professzor elmondása szerint a fejlemények nem meglepőek. A tavalyi botrányok után a könyvvizsgáló cégek átvették a kezdeményezést, s az eddigi passzív szerepvállalás helyett egyre aktívabban igyekeznek meggyőződni arról, hogy az általuk auditálandó beszámolók valóban valós képet adnak-e az adott társaság gazdasági helyzetéről. A kínai cégekkel kapcsolatban tapasztalt leggyakoribb probléma az, hogy a társaság valós készpénzállománya sokszor köszönő viszonyban sincs a könyvekben szereplő adatokkal.

Az FT szerint a kínai cégek által megbízott könyvvizsgálók ezért rászoktak arra, hogy maguk kérjék ki ügyfeleik bankszámláinak egyenlegét, így ellenőrizve a könyvekben szereplő számok valóságtartalmát. Ez persze nem mindig elegendő, volt már példa arra is, hogy a cég számlavezető bankjának több alkalmazottja is érintett volt egy-egy csalásban. A könyvvizsgáló cégek egy részénél az elmúlt időszakban megszokott gyakorlattá vált, hogy postán nem fogadnak el kimutatást az általuk auditált cégek számláiról.

A helyzet fokozódik

Be lehet kapcsolni az öveket, rázós időszak következhet − nyilatkozta a lapnak Brian Fox, a Confirmation.com, egy internetes alapú könyvvizsgáló cégcsoport alapítója, aki a közeljövőben több, könyvvizsgálók részéről érkező lemondónyilatkozatot vár a kínai cégek esetében. A hangulat a napokban forrósodhat fel, hiszen a Hongkongban jegyzett több száz kínai cégnek március 31-ig kell leadnia tavalyi éves beszámolóját, míg a New Yorkban szereplőknek április végéig. Ez utóbbi a szabályozói változások miatt két hónappal korábbi időpont, mint ami a tavalyi előírásokban szerepelt.

Az FT szerint a külföldi tőzsdéken bevezetett kínai részvények elmúlt időszaki teljesítménye jól mutatja a megrendült befektetői bizalmat − a 82 kisebb kapitalizációjú kínai céget tömörítő Bloomberg China Reverse Merger index 67 százalékkal esett 2010 eleje óta. Ha igazak a beszámolók, az index átlagos P/E hányadosa jelenleg 4,6, szemben az S&P−500-as index 14,4-es értékével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!