Az európai uniós finanszírozású SAPS és a zöldítési támogatás mellett még 11 milliárd forintot fizettek ki kistermelői támogatásként, illetve a termeléshez kötött anyatehéntartás támogatására. A következő hetekben a fiatal gazdák többlet területalapú támogatása és a területalapú termeléshez kötött támogatásait folyósítják - közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az államtitkár szerint a közvetlen támogatások termelési és jövedelembiztonságot nyújtanak a termelőknek, javítják a hitelképességüket és önerőként versenyképességet növelő beruházások finanszírozásához is felhasználhatók. Ezért szerepük kiemelkedő a mezőgazdaság folyamatos működésének, fejlődésének szempontjából.

A Magyar Államkincstár 12,2 milliárd forintot utalt a SAPS végfizetési eljárása során április 19. és 23. között a termelőknek. Így a korábban kifizetett összegekkel együtt a 138 ezer SAPS támogatást igénylő - a tavalyi, 2020-as kérelmeik alapján - összesen 241,2 milliárd forinthoz jutott.

A másik legjelentősebb keretösszegű jogcím, a zöldítési intézkedés, amely 137 ezer termelőt érintett. Számukra 22,7 milliárd forintot utaltak végfizetés keretében. Ezzel az összeggel együtt a termelők 122,8 milliárd forintot kaptak a tavalyi októberi előlegfizetési időszak kezdete óta. A zöldítés hozzájárul a környezeti és éghajlatpolitikai célok eléréshez is többek között az állandó gyepterületek arányának megtartásán - áll az AM közleményében. A zöldítés 4 millió 344 ezer hektárt érintett, ami a mezőgazdasági terület meghatározó része, több mint négyötöde.

A nagygazdákhoz megy a legtöbb támogatás

A K-Monitor közpénzfigyelő civilszervezet rendszeresen közöl összesítést a Mezőgazdasági Hivatal adatai alapján a kifizetett mezőgazdasási támogatásokról. A támogatások közel 80 százaléka 2019-ben is az összes támogatásra jogosult felső 10 százalékához, azon belül is a tehetős nagygazdákhoz került - írta a szervezet tavaly októberben a 2019-es kifizetésekről. Több milliárdos támogatást kapott Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és a Somogy megyében állattartással foglalkozó Claessens-család is.

Az agrártárca államtitkára közleményében kéri az egységes kérelmet beadóktól, hogy a rendelkezésre álló határidőig igyekezzenek minél pontosabban kitölteni az Államkincstárhoz benyújtandó kérelmeiket, és szükség szerint korrigálják az előzetes ellenőrzés keretében feltárt hiányosságokat. Ehhez igénybe vehető az országos lefedettségű falugazdász hálózat is, amely működését az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében finanszírozza.