Szili Katalin és Ivády Gábor független képviselők azt javasolták, hogy az Országgyűlés kérje fel az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) arra, hogy a határozat kihirdetésétől számított 30 napon belül átfogó ellenőrzés keretében vizsgálja meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kialakított ellenőrzési portfólió és kockázatkezelési rendszer célszerűségét és eredményességét.

A javaslat ezt a közelmúltban a sajtóban NAV botrányként napvilágot látott eseményekkel indokolja. Szili Katalin az ülés helyett tartott kötetlen beszélgetésen azt mondta, erre a közintézmények iránti bizalom miatt is szükség van, céljuk az volt, hogy a számvevők minél nagyobb felhatalmazással vizsgálódhassanak.

Nyikos László (Jobbik), a bizottság elnöke azt indítványozta, az Országgyűlés kérje fel az ÁSZ elnökét arra, hogy vizsgáltassa meg az általános forgalmi adóból (áfa) történő nagy összegű visszatérítések gyakorlatát, és a vizsgálat eredményéről 2014. február 15-ig készítsen jelentést az Országgyűlésnek.

Második napirendi pontként az (ÁSZ) elnökét, Domokos Lászlót szerette volna meghallgatni a bizottság a NAV-nál 2010 óta végzett számvevőszéki vizsgálatok megállapításairól. Az ÁSZ elnöke azonban a bizottságnak írt levelében azt közölte, hogy nem tud megjelenni az ülésen, ennek okát azonban nem jelölte meg.

Nyikos László az ülés berekesztése után kifejtette: sajnálatosnak tartja az ülés elmaradását, tekintve, hogy szakmai és politikai szempontból is jelentős ügyekről, közpénzekről van szó, amit jelentős társadalmi érdeklődés övez.

Szekeres Imre (MSZP) szerint elfogadhatatlan, hogy a kormánypárt képviselői nem jelentek meg az ülésen, akadályozzák, hogy tisztázó vizsgálatok történjenek.

Vágó Gábor (LMP) beszédesnek nevezte, hogy sem a Fidesz képviselői, sem az ÁSZ elnöke nem jelent meg. Úgy vélekedett, "mindenki, akinek feladata volna ezen ügy kivizsgálása, az tolja el magától ezt a felelősséget".

Horváth András egykori NAV-alkalmazott azt mondta, nagyon fontosnak tartja a benyújtott javaslatokat, amelyek arra irányulnak, hogy kiderítsék, ténylegesen létezik-e az a mechanizmus, amely kivételes helyzetben tart egy adózói kört, s emiatt óriási költségvetési bevételkiesések vannak. Hozzáfűzte, hogy nem feltétlenül bűncselekményről van szó, hanem egy mechanizmus - az ellenőrzési rendszer, kockázatkezelési rendszer - működésének a kivizsgálásáról.