Valószínűleg döntést hoz a kormány arról, hogy visszavonják a jegybanktörvény-módosítási javaslatot, és egy újat terjesztenek be - mondta a Népszabadságnak Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője szerint ha ez lesz a forgatókönyv, akkor akár a jövő héten, vagy az azt követő héten szavazhat róla az Országgyűlés.

Rogán arról is beszélt, hogy a parlament gyorsított eljárásban tárgyal a kormányzati struktúra átalakításáról a Miniszterelnökségen történt változások miatt. "Gyakorlatilag egy hét alatt végig tud menni a parlamenten egy törvénymódosítás elfogadása, normális eljárási rend során". Arra kérdésre, miszerint az elfogadható-e, hogy a jegybanktörvény-módosítás esetén a zárószavazás előtt terjesztenek be érdemi módosító indítványokat - úgy reagált: ez nem lenne helyes.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását a kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be az Országgyűlésnek tíz napja. Eszerint kikerülne a törvényből az a paragrafus, hogy a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein - írta a nol.hu.

Szintén kivennék a törvényből azt a bekezdést, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozza, valamint azt, amely a monetáris tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

Az Európai Központi Bank (ECB) szerint a Magyar Nemzeti Bankról szóló módosított törvényjavaslat továbbra sem oldja fel az MNB függetlenségével kapcsolatos aggályokat. Az ECB továbbra is aggályosnak tartja, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az ECB-vélemény megjelenése után az közölte az MTI-vel, hogy a jegybanktörvény további finomításairól ötoldalú egyeztetések folynak. A cél az, hogy a törvény hosszú távra megalapozza egy széles hatáskörrel rendelkező, független jegybank működését.

A múlt héten azért nem került sor a zárószavazásra, mert Varga Mihály IMF-főtárgyaló tárca nélküli miniszter kérte annak elhalasztását. - Varga Mihály "diplomáciai előcsapást tesz", nyilván egyeztet az IMF-fel, az EU-val és az EKB-val is a lehetséges módosításról, és azt követően teszi le a kormány asztalára a javaslatot - mondta munkatársunknak egy fideszes politikus.