Jónás Gábor, a MATE Állatitermék- és Élelmiszer-tartósítási Technológiai Tanszékének munkatársa szerint a sonka választása során elbizonytalaníthatja a vásárlókat, hogy nem látunk bele a termékbe - írja a Magyar Nemzet. Ezért a szakember azt tanácsolja, hogy ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes darabolt terméket választani, amelyen jól látható a sonka belseje is. A jó minőségű sonka metszéslapja egyöntetűen bordó színű, és nem láthatók rajta bevérzések.

Érdemes a sonkát borító bőrt is megvizsgálni. Olyan terméket válasszunk, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített. A sonka – az ujjunkkal megnyomva – nem lehet se túl puha, se túl kemény. A gyorspácolt, vákuumcsomagolt sonkák esetében érdemes szemügyre venni azt is, hogy a csomagolóanyag és a sonka között van-e páclékiválás. Ha ilyennel találkozunk, az túlzott páclébevitelre vagy gyengébb minőségre utalhat – figyelmeztet a szakember, hozzátéve, hogy a termék címkéjének ellenőrzését sem érdemes megspórolni.

A címke a lejárati idő mellett hasznos információkat tartalmaz a termék jellegéről, összetételéről, ami segít abban, hogy a legmegfelelőbb terméket vásárolhassuk meg. A leírás pontos áttanulmányozása során arról is meggyőződhet a vásárló, hogy füstölt vagy füstölt ízű terméket tart-e a kezében. Ez a minőség szempontjából meghatározó tényező, hiszen míg előbbinél keményfa égetéséből származó füsttel közvetlenül füstölik a sonkát, az utóbbinál csupán füstaromát juttatnak a húsba.