A Vasutasok Szakszervezet (VSZ) a hőmérsékletet korlátozó rendelet visszavonását követeli a miniszterelnöktől. A VSZ elnöke Meleg János a kormányfőnek címzett levelében azt írta, hogy az őszi napok tapasztalata alapján, azt kérik, hogy vonják vissza, de legalább alaposan értékeljék át az állami intézményekben kötelezően bevezetett 18 fokos hőmérsékletről szóló rendeletet.

Nem lehet 18 fokban dolgozni

Meleg János szerint már most látszik, amennyiben a kormány nem változtat ezen a szigorú, embertelen kötelezettségen,

tömeges betegállománnyal kell számolni a vasutasok körében.

A MÁV-nál nemcsak korszerű irodaépületekben dolgoznak az emberek, hanem sok olyan kisebb állomáson és megállóhelyen is, ahol a szolgálati helyiségeket még mindig kályhával vagy különféle egyszerű hősugárzókkal fűtik, így kizárt, hogy folyamatosan tartani lehessen az előírt, egyébként sem komfortos hőérzetet biztosító 18 fokot.

Embertelen és egészségtelen ilyen alacsonyra korlátozni a hőfokot ott – is –, ahol például a nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának a munkavállalók, de kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a megbetegedéssel - írja a szakszervezeti vezető.

Azok a vasutasok, akiknek pedig a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó,  meg sem tudnak melegedni a 18 fokos állomásépületekben. Az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül.

A szakszervezet javaslatai között szerepel:

  • a távmunkavégzés,
  • a home office,
  • a 4 napos munkahét bevezetése is.

A Volánbusz központjában is 19 fokos irodában dolgoznak a munkavállalók, ezért sokan kerülhetnek hamarosan betegállományba - írta Facebook oldalán a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke Dobi István. Van, aki sálban és három réteg pulóverben ül, volt aki plédbe takarta be magát. Az elnök azt írta: egy teljes üvegfelülettel ellátott épületben nonszensz a hideg őszi időben a fűtetlen iroda.