Szijjártó Péter  a két ország közti gazdasági, védelmi pillérrel kezdte, és elmondta, hogy a republikánus adminisztráció óta újraépülés indult a politikai kapcsolatokban is. Köszönhetően annak, hogy számos politikai, nemzetközi politikai kérdésben hasonló megközelítést képvisel a két kormány. Mindketten  hazafias politikát képviselnek, a nemzeti érdek az első, és a saját állampolgárok biztonságának garantálása. Ennek része a globális migrációs csomag elleni küzdelem is, mint ahogy a keresztény közösségek védelme világszerte - olvasható a portál cikkében.

Magyarországnak fontos a 150 ezer Kárpátalján élő magyar sorsa, ezért nem tud geopolitikai kérdésként tekinteni az ukrán helyzetre. Az MTI tudósítása szerint beszélt arról, hogy Magyarország részesedése az EU és Kína közötti kereskedelmi forgalomból 1,2 százalék, és képmutatás Magyarországot azért bírálni, hogy szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal, miközben "üzletek köttetnek" Nyugat-Európa és Oroszország között.

A két ország védelmi együttműködési kereteit rögzítő megállapodásról elmondta: 1997-ben kötötték, azóta megváltoztak a biztonsági kihívások, ezért modernizálni kell az egyezményt. A tárgyalásokat lezárták és a megállapodás szövegét a jövő héten az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé terjesztik.

Magyarország megbízható védelmi és katonai szövetséges, 108 fővel bővíti a kontingenst Koszovóban és Afganisztánban. Fontos tárgyalásokat folytatnak beszerzésekről is, és nemsokára a honvédelmi bizottsághoz fordulnak azzal is, hogy előrehaladott tárgyalások folynak a közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerről - jelentette ki.

Pompeo segítségét kérte, hogy az ExxonMobil mielőbb hozzon döntést, és kezdjék meg a kitermelést a romániai gázmezőkről, mert ezzel Magyarország előreléphet a gázbeszerzés diverzifikálásában.

Szijjártó kiemelte, az Egyesült Államok a második legnagyobb beruházó Magyarországon, 1700 amerikai vállalat 105 ezer magyarnak ad munkát. A Kínával vagy Oroszországgal való együttműködés pedig nem befolyásolja, hogy az ország megbízható szövetséges a NATO-ban. Az Oroszországhoz fűződő viszony miatt Magyarországot érő kritikákkal kapcsolatban kiemelte: nem magyar vagy közép-európai energiacégek építenek gázvezetéket a Gazprommal.

Úgy fogalmazott, Közép-Európa egyoldalúan függő helyzetben van Oroszországtól az energiabeszerzés tekintetében, pedig "mi mindent megtettünk, minden beruházást végrehajtottunk", hogy más forrásból is tudjunk gázt vásárolni.

Szijjártó Péter véleménye szerint a szövetségeseken múlik, hogy sikerül-e a diverzifikáció, de Nyugat-Európának ma nem érdeke, hogy Közép-Európának ez sikerüljön, különben nem építene új gázbeszerzési útvonalat Oroszország és Németország között. Ezzel Nyugat-Európa energiabiztonsága javulni fog, "mi meg várunk, hogy a szövetségeseink olyan döntéseket hozzanak, hogy mi is tudjunk más útvonalon" gázt venni - magyarázta a külügyminiszter.

Pompeo: Ebben a régióban túl gyakran volt hiányzó az USA

Pompeo azzal kezdte, hogy még nem volt itt külügyminiszterként, és különleges évforduló, hogy Magyarország épp 30 éve szabad ország, majd a szabadság fontosságáról és a két ország közti kapcsolatokról beszélt. Ukrajna kapcsán azt mondta, nem szabad engedni, hogy Putyin kerítést húzzon barátok közé a NATO-ban. Azt mondta, az autoriter Oroszország sosem volt a barátja a kisebb nemzetek szabadságának és függetlenségének, ezt a magyarok történelmük folytán tudják.  Kínával kapcsolatban azt mondta, beszélt Szijjártónak arról, hogy milyen veszélyei vannak annak, ha engedik Kínát egy hídfőállást kiépíteni Magyarországon.

Oroszországot és Kínát autoriter hatalmaknak nevezte, amelyek nem osztják a közös harcot a függetlenségért. Ebben a régióban túl gyakran volt hiányzó az USA, ami elfogadhatatlan, a riválisok kihasználják a vákumot, mondta Pompeo.

A diplomáciai, kulturális és kereskedelmi kapcsolatok megerősítéséről beszélt, amelyben várakozásaik szerint Magyarország segít. Minden szövetséges érdeke, hogy Európa szabad maradjon - idézi Pompeo szavait az Index.

Szijjártó azt mondta, az orosz és kínai kapcsolatok nem befolyásolják, hogy közben Magyarország NATO- és Amerika szövetséges. Kína itt van, de a britek és németek a legnagyobb kereskedelmi szerződő partnerei. Oroszország kapcsán pedig kiemelte, nem magyar energiacégek építik az Északi Áramlat 2-t a Gazprommal, illetve Nyugat-Európa sokkal szorosabb energiapartnerei Oroszországnak, mint Magyarország.

Megkérdezték Pompeótól, hogy az Orbán Viktorral tartandó esti megbeszélésén szó lesz-e a sajtószabadságról, jogrendről, emberi jogi kérdésekről. Pompeo azt mondta, hogy "barátok között mindig beszélünk a fontos témákról", Amerika pedig mindig kiállt ezekért az értékekért.