Néhány település kivételével leállt a szemétszállítás a Zöld Híd Nonprofit Kft. szolgáltatási területéhez tartozó 116 Pest és Nógrád megyei településen. Balassagyarmat is a cég ellátási területéhez tartozik, a városban azonban alvállalkozók segítségével még megoldják a szemétszállítást.

"Nálunk nincs probléma, ellátjuk a feladatot. Ha a Zöld Híd nógrádmarcali telepére nem tudjuk vinni a szemetet, akkor Salgótarjánba visszük. Erről egyeztettünk a Katasztrófavédelemmel is" - mondta a Napi.hu-nak Medvácz Lajos. Balassagyarmat polgármestere. A 100 százalékos önkormányzati tulajdonú Balassagyarmati Városüzemeltetési Kft. évtizedek óta lát el szemétgyűjtési és szállítási feladatokat Balassagyarmat környékén 15 településen, 2018. áprilisa óta pedig a régiós közszolgáltató Zöld Híd BIGG Kft. alvállalkozójaként. Tehát Balassagyarmaton, továbbá Csesztve, Csitár, Dejtár, Hugyag, Hollókő, Iliny, Ipolyszög, Ipolyvece, Nagylóc, Nógrádsipek, Nógrádgárdony, Őrhalom, Patvarc és Szécsény településeken bármilyen döntést is hozzon a közszolgáltató, a megszokott rendben továbbra is zavartalan lesz a hulladékszállítás.

Úgy tudni, hogy még Vácon és Szadán is megoldott egyelőre a szemétszállítás. Matkovich Ilona, váci önkormányzati képviselő írt arról a Facebook oldalán, hogy értesülései szerint, a fővállalkozó Zöld Híd Kft. erre a hónapra még fizetett a három település alvállalkozóinak, a következő hónapot azonban csak akkor tudja finanszírozni a Zöld Híd, amennyiben a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. nekik is fizet. Kerestük a két a települést, de egyértelmű választ még nem kaptunk. "Nem hagyunk senkit a szemétkupacban" - mondta lapunknak Vrabély Balázs, Szada alpolgármestere.

A Népszava még arról írt, hogy mutatkozik esély arra, hogy a Zöld Híd Nonprofit Kft. hétfőn reggel is elszállítsa a szolgáltatási területéhez tartozó 116 észak-Pest megyei és nógrádi település hulladékát. Az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató nem kapta meg eddigi munkája fedezetét sem a kukaholdingként emlegetett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től (NHKV), amely fennállásának rövid időszaka alatt több 10 milliárd forintra rúgó tartozáshegyet hozott össze. A Napi.hu által megkeresett települések azonban arról számoltak be, hogy nem vitték el a szemetet.

Gödöllőn leállt a szolgáltatás, Gémesi György polgármester szerint teljesen elfogyott a pénz, tárgyalnak a Katasztrófavédelemmel, kedden sajtótájékoztatón fogják tájékoztatni a lakosságot. Nagymaroson sem vitték el a szemetet, Veresegyházán a lakosság kitette a kukákat, de hiába. "Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy az összegyűjtött kommunális hulladékot hétfőtől ne helyezzék ki az ingatlanok elé, azt mindenki lehetőségei szerint tárolja, amíg a szolgáltatás újraindul. Bízunk abban, hogy a közszolgáltatás mihamarabb helyre áll" - ezt közölte a lakossággal Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere.

Körbetartozás

A 24.hu szedte össze, hogy mi okozza a kukakrízist, a legnagyobb probléma, hogy az NHKV nem fizet a beszedett szemétdíjakból a tényleges szemétszállítást végző közszolgáltatónak, ezért került csőd közeli helyzetbe a gödöllői központú Zöld Híd Nonprofit Kft. is. Szintén súlyos gond, hogy a csaknem 1 milliárdos költség ellenére a mai napig nem működik az NHKV számlázási rendszere és az elszámolásokat nyilvántartó szoftvere. A Zöld Híd honlapján mindössze annyi olvasható, hogy hétfőtől a hulladékszállítást a működtetés pénzügyi feltételeinek hiánya miatt határozatlan időre felfüggesztik. A Kerepesen működő hulladéklerakója is bezárt.

A kormány szerint mindössze arról van szó, hogy a hulladékszállítást végző gazdasági szereplők zsarolni próbálják a kormányt, de nem fognak engedni a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt elismerte, hogy a jelenlegi rendszerben jelentős tartozások halmozódtak fel, ezt most mérik fel. Létrehoztak egy bizottságot is - amelynek Balla György fideszes országgyűlési képviselő, továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Miniszterelnökség képviselője lesz a tagja -, amely még a héten jelentést készít a hulladékgazdálkodás állapotáról.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.