A rendelkezésre álló legutóbbi hosszú távú átlag vízállás-előrejelzések szerint az üdülési idény végére a Balaton átlag vízállása 80 és 105 centiméter körülire becsülhető – közölte az InfoRádió kérdésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Siklós Gabriella szavai szerint nagyon kevés az esélye annak, hogy meghaladja vagy eléri a vízmagasság a szabályozási szintet, ami azt jelenti, hogy a jelzett időszakban a tóban leereszthető vízképződés nem lesz, így nem tudnak le-, illetve felengedi se hajókat.

A szabályozási szinthez elegendő vízhez 93 százalékkal több csapadékra lenne szükség az átlagosnál a Balatonnál ami csak több ezer évente valószínűsíthető. Így már az is nagyon örömteli lenne, ha legalább az átlag körül esne a csapadék a következő hónapokban, hiszen az eddigiekben ez nem volt így - mondta a szóvivő, aki szerint a víz minőségére ugyanakkor a Balaton és a Velencei-tó esetében sem lehet panasz.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint az év eleji csapadékhiány miatt mindkét tó vízállása már kicsit szélsőségesnek mondható, de még nem veszélyezteti a közelgő üdülési szezont.