A Budapesttől mintegy 100 kilométerre lévő Pakson a négy VVER-440-es reaktoros erőmű működése mellett már folynak az előkészületek, hogy jövőre minden készen álljon a két új reaktor megépítésére – számolt be róla az MTI.

A Roszatom vezérigazgatója szerint, minden a szerződéshez van kötve, így annak a keretein belül zajlanak az előkészületek, illetve, majd az építkezés is. Ha esetlegesen a megrendelő fél gyorsítani kívánja a tempót, akkor ehhez alkalmazkodva folynak majd a munkálatok, ha pedig a jelenlegi szerződés a kötelezettségeken belül maradna, akkor az lesz az irányadó a kivitelező Roszatomnak.

Kép: Facebook

Paks biztosítja a hazai villamosenergia felét

A TASZSZ megjegyezte, hogy a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamosenergia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát. Az atomerőmű jelenleg 2000 megawattos kapacitással rendelkezik, amelyet a további két reaktor megépülése 4400 megawattra növelhet.

Lapunk néhány napja írt arról, hogy akár előbb elkészülhet Paks 3, mint Paks 2, ugyanis a világban a nukleáris energia terén fajsúlyos fejlesztések zajlanak, amelyeknek Magyarország is haszonélvezője lehet. Minél több nagyobb blokkból áll a rendszer, annál több tartalékkapacitás kell majd hozzá. A közeljövőben kisebb, teljesítményükben jobban szabályozható erőművek sokaságára lesz szükség.