Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene áprilisban 1,8 százalékkal csökkent, de az év első négy hónapjában 0,8 százalékkal haladták meg az eladások az előző év azonos időszakit, szemben a teljes kiskerforgalom 0,7 százalékos csökkenésével - derül ki a KSH friss adataiból. Az áprilisban regisztrált, 2,7 százalékos év/év visszaesésnél nagyobb ütemű zsugorodásra utoljára 2010 júniusában volt példa, de a mostanihoz hasonló - 2,6 százalékos - mínusz következett be 2011 májusában is.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene áprilisban 3,6 százalékkal csökkent, míg január-áprilisban 0,9 százalékkal mérséklődtek az eladások. Áprilisban nagyobb mértékű visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletekben és a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelemben jelentkezett. Az átlagosnál kisebb volt az elmaradás a könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletekben és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben. Ugyanakkor áprilisban folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése, továbbá az előző évinél nagyobb volumenű volt a forgalom az illatszer-, a textil-ruházati és lábbeli- és a használtcikk-üzletekben is. Utóbbiban éves szinten több mint harmadával nőtt a forgalom.

Forrás: KSH

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai - a magas üzemanyagárak mellett - továbbra is csökkenést mutattak. Áprilisban az eladások 3,2 százalékkal, az első négy hónapban 3,0 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól.
Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,0 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az üzemanyag kiskereskedelem 1,0-1,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelem 1,2 százalékkal csökkent.