A most megjelent Magyar Közlönyben lévő rendelet szerint a bankoknak levelet kell küldeniük a változó kamatozású hitellel rendelkező adósoknak, ha azokat érinti az úgynevezett kamatstop. A rendeletet Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke jegyzi. Az adósok, ha még nem változott a hitelük kamata, akkor a kamatforduló napjáig, ha már változott, akkor január 31-ig kapják meg a levelet a hitelintézettől, amely így néz majd ki.

„Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya a gazdasági újraindítás keretében arról döntött, hogy féléves lakossági kamatstopot vezet be a jelzáloghitelekre.

A döntés értelmében a fordulónaptól érvényes referencia-kamatlábat 2022. január 1. és június 30. között úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 27-én érvényes referencia-kamatlábnál.

A Kormány döntése alapján nem lehet a tőke- és kamattartozást a rendelet hatálya alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a módosult kölcsönszerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között is érvényes. A kamatstop a lakáscélú támogatásnak minősülő kamattámogatott hitelszerződésekre is vonatkozik.

A kamatstop az Ön hitelszerződésére is vonatkozik. A kamatláb változásáról részletes tájékoztatást fogunk nyújtani az Ön részére.”

A Magyar Bankszövetség nem tudott arról, hogy a kormány a piaci kamatszint emelkedésének hatására ehhez az eszközhöz nyúl majd, és elrendeli a változó kamatozású hitelek utólagos kamatfixálását a bankok terheit növelve. A döntés azért is meglepő, hiszen az elmúlt években számos intézkedést hozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak érdekében, hogy a változó kamatozású hiteleket kiváltassa az ügyfelekkel fix kamatozásúakra, egyebek mellett a bankoknak fel kellett ajánlaniuk ezt az ügyfeleiknek. A kliensek mindössze 6,5 százaléka hallgatott azonban a tanácsra, a többiek a folyamatos figyelmeztetés ellenére maradtak a kockázatos hitelnél.