Amennyiben az új kormány, legyen bármilyen összetételű, az április 3-i parlamenti választás után sem tesz azonnali lépéseket a pedagógus szakszervezetek munkateher- és bérköveteléseivel kapcsolatban, az érdekképviseletek újabb tiltakozó és figyelemfelhívó akciókkal állhatnak elő - mondta a Népszavának Nagy Erzsébet, ,a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. 

Az érdekvédő szerint hamarosan nyilvánosságra is hozzák javaslataikat annak érdekében, hogy követeléseiket az újonnan alakuló kormány se söpörhesse a szőnyeg alá. "Arra számítunk, hogy akárki is nyeri a választást, a kormányalakítás jó ideig eltart majd, aztán a saját fizetéseik meghatározásával lesznek elfoglalva, ezt követően pedig elmennek nyári szabadságra. Ezt nem engedhetjük, mert azonnali intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy az oktatás helyzete ne romoljon tovább" - tette hozzá. 

Nagy Erzsébet a mostani kormánytól már nem számít érdemi lépésekre, különösen azután, hogy a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hiába kezdeményezte a sztrájktárgyalások folytatását az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkártól vasárnap azt a választ kapták, a következő egyeztetést “a választás után érdemes ütemezni”.

Eközben hétfőn is számos intézményben folytatódott a március 16-án elkezdett határozatlan idejű sztrájk, valamint a február 14-én indult polgári engedetlenségi akciósorozat is.