A nemzeti bankkal nekünk sok vitánk volt már a gazdaságpolitikai folyamatok tekintetében eddig az élet mindig minket igazolt. Szerintem bízzuk a gazdaságtörténetre a választ

- mondta Parragh a Hír Tv-ben a Népszava tudósítása szerint. Mindezzel a jegybank kissé személyeskedő vádjaira reagált.

Így kezdődött

A vita azzal kezdődött, hogy az MKIK elnöke a Portfoliónak többek közt azt állította, a monetáris politika miatt is várja Magyarország rossz helyzetben a válságot. „A világgazdaság három ezrelékét állítja elő Magyarország, ezért nem csinálhatunk unortodox monetáris politikát. Azok a folyamatok, amiket ma látunk, már 3-4 éve elindultak, csak sokak számára a Covid-válság eltakarta azokat. Az MKIK már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet többek között a gazdasági szerkezetváltás szükségességére is” - fogalmazott, majd hozzátette, „ha egy-két éve felvettünk volna olcsón, alacsony kamattal devizaforrást, 10 éves futamidőre, akkor nem lenne semmi gond, most minden rendben lenne – akkor azonban nem volt kellő és józan monetáris támogatása ennek.”

Erre írta azt az MNB, hogy Parragh László már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően. Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket.

Erre reagált az MKIK elnöke, és könnyen lehet, hogy a polémia itt még nem ér véget.