A nógrádi Borzag pálinka, a Sárréti kökénypálinka és a Szabolcsi alma is uniós oltalmat kapott – írja közleményében az Agrárminisztérium.

A tárca közlése szerint a Borzag pálinka készítése évszázadokra nyúlik vissza, ami kizárólag Nógrád megye kereskedelmi pálinkafőzdéiben állítható elő az onnan származó vadbodza, azaz borzag terméséből, melynek kesernyés íze hozzájárul a pálinka marcipános ízvilágához és fűszeres jellegéhez.

A Sárréti kökénypálinka kizárólag a Hajdú-Bihar és Békés megyében elterülő Sárrét elnevezésű területen található járások pálinkafőzdéiből kerül ki, az ott vadon termő kökényből. A pálinka cefréje kizárólag vadgyümölcsből készül, amelybe a kökénymagot visszahelyezik, ennek köszönhető az ital kökényvirág illata és mandula íze, továbbá a gyümölcs magas cukortartalma miatt enyhén édes, marcipánra emlékeztető ízű.

A Szabolcsi alma termelői csoportjának célja a szabolcsi almatermesztés hagyományaira építve, a kor kihívásainak megfelelő és fenntartható módon termesztett étkezési alma előállítása, feldolgozása és fogyasztásának népszerűsítése.

A közlemény megjegyzi, hogy a földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl a termék megkülönböztethetőségét is növeli a kereskedelemben, továbbá a fogyasztót is segíti a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítókat pedig abban, hogy a terméket népszerűsítsék.

 

Miből főzünk pálinkát? Leverte az eső a legfinomabb alapanyagot

A közepesnél is gyengébb, 40-50 ezer tonnás szilvatermés várható idén Magyarországon. A kivitelre szánt mennyiség kevesebb mint a felére csökkent az utóbbi évek mennyiségének, ami jelentős bevételkieséshez vezet.
Bővebben--->