A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalója szerint a kilátások országrészenként és fajtánként eltérőek, a pontos becslés ezért egyelőre nehéz.

  • Azt már tudni lehet, hogy a termőterület többségét kitevő dunántúli, Pest és Bács-Kiskun vármegyei termesztőkörzetekben többnyire gyenge termés ígérkezik;
  • a közepesnél jobb csupán az északkeleti térségben várható.

A visszaesés oka részben a tavalyi aszály, a fák ugyanis emiatt nem tudtak elegendő és jó minőségű virágrügyet képezni. Sokáig úgy tűnt, hogy nem is nagyon lesz viráguk, de a kiadós őszi esők segítettek valamennyire, így végül tavasszal a vártnál jobb lett a virágzás.

A megporzásnak az esős, hűvös idő nem kedvezett, a termés minőségének ugyanakkor jót tett az időjárás.

Aranyáron, pult alól? Alig termett ebből a népszerű magyar gyümölcsből

Szinte a teljes termést elvitték a tavaszi nagy fagyok. Bővebben >>>

Legalább kétezer hektárt veszítettünk

Magyarországon majdnem 6 ezer hektár a szilva termőterülete, bár 10 éve még megközelítette a 8 ezer hektárt. A termés évi 60-65 ezer tonna, jó években csaknem 80 ezer tonna is lehet, 2020-ban viszont alig 25 ezer tonna jött össze. A tavaszi fagyok kedvezőtlen hatása az utóbbi években egyre jelentősebb, a terméskilengések kiszámíthatatlanná teszik a piacot.

A kivitel emiatt jelentősen csökkent,

a 2020 előtti 8-12 ezer tonnáról mostanáig 2-4 ezer tonnára esett vissza az export.

Az import nem jelentős, az utóbbi 5 évben 1-2 ezer tonna körül alakult. A belföldi termésnek körülbelül a felét hasznosítja a feldolgozóipar.

Drágult a pálinka és a lekvár nélkülözhetetlen hozzávalója

A szilva főszezonja augusztusban kezdődik, a termelői árak eddig a tavalyi szinten vagy kicsivel magasabban alakultak.

  • Kilogrammonként a lekvár- és pálinka-alapanyag 90-120 forintba;
  • a hűtő- és konzervipari alapanyag 120-150 forintba került;
  • a kézi betakarítású frisspiaci szilva nettó termelői ára 200-300 forint kilogrammonként.